Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι κόντρες για το Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της σκοτσέζικης βουλής το βράδυ της Τρίτης να μην εγκρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit). Το γεγονός αυτό διευρύνει την ενδοαστική αντιπαράθεση, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο κατά το οποίο το κοινοβούλιο ενός εκ των μελών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Β. Ιρλανδία) να καταψηφίσει νομοσχέδιο που εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων.

Χτες, πάντως, ο υπουργός της κυβέρνησης Μέι που είναι αρμόδιος για τη Σκοτία, Ντέιβιντ Μάντελ, είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί το νομοσχέδιο, αφήνοντας «ανοιχτό ένα παράθυρο» για περαιτέρω συζητήσεις.

Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που ελέγχει και τη σκοτσέζικη κυβέρνηση μειοψηφίας της Νίκολα Στάρτζεον, θεωρεί «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο για το Brexit στη Σκοτία. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως τον Ιούνη η Μέι θα δημοσιοποιήσει μία νέα «Λευκή Βίβλο», που θα καταγράφει το όραμά της για το Brexit.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην προσωρινή επαναφορά της σιδηροδρομικής γραμμής Ανατολικής Ακτής (East Coast Mainline) Λονδίνο - Εδιμβούργο προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η ιδιωτική εταιρεία «Virgin Trains», που την είχε αναλάβει από το 2015, είχε αραιώσει πολύ τα δρομολόγια για να μειώσει το κόστος. Πάντως, από το 2020 θα επιδιωχθεί να βρεθεί εκ νέου κάποια σύμπραξη με ιδιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ