Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβληματική εικόνα και κινητοποιήσεις με το πρώτο κουδούνι

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί σε Κορδελιό και Σίνδο βρέθηκαν έξω από τα δημαρχεία απαιτώντας μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

Κινητοποίηση αρχικά έξω από το σχολικό συγκρότημα και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο της Σίνδου, πραγματοποίησαν οι γονείς των Δημοτικών Σχολείων Διαβατών 1ου, 2ου και 3ου, που καταγγέλλουν ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο να στεγάσει τους εκατοντάδες μαθητές που φιλοξενεί. Μιλούν για «υγειονομική βόμβα», ζητούν άμεσες λύσεις για την αποσυμφόρησή του, διακοπή λειτουργίας των υπόγειων αιθουσών, αύξηση του αριθμού του προσωπικού καθαριότητας, δημιουργία επιπλέον τουαλετών και ανακαίνιση των υπαρχουσών κ.τ.λ. Οπως καταγγέλλουν, τα τμήματα αποτελούνται από 25, 26 και 27 μαθητές, μόλις δύο άτομα εργάζονται στην καθαριότητα για 30 αίθουσες, ενώ υπάρχουν και επτά υπόγειες αίθουσες με τη μία μάλιστα να μην έχει ούτε παράθυρο.

Στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου, γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι λειτουργούν πάνω από 50 ακατάλληλες και υπόγειες αίθουσες, με πιο ενδεικτική την περίπτωση του Διαπολιτισμικού που έχει 7 υπόγειες αίθουσες χωρίς αερισμό. Δεν έγινε καμία προσπάθεια συντήρησης των σχολικών κτιρίων στη διάρκεια του καλοκαιριού, τμήματα 25 μαθητών κυριαρχούν παντού, συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο παρά τη διαβεβαίωση για μεταφορά του. Επίσης, όπως καταγγέλλει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δεν λειτούργησαν, λόγω έλλειψης αιθουσών.

Παρουσιάζεται έλλειψη εκπαιδευτικών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 1ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου, όπου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο. Αντίστοιχα και στο 50ό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης λείπουν δύο νηπιαγωγοί με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν τα δύο ολοήμερα τμήματα. Μάλιστα, το νέο τμήμα ολοήμερου θα στεγάσει 15 μαθητές σε μια αίθουσα 20 τ.μ., που έως πρόσφατα λειτουργούσε ως τραπεζαρία.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα σχολεία των Διαμερισμάτων 4ου και 5ου του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων των Ενώσεων Γονέων, η Προσχολική Αγωγή βρίσκει στέγη σε αίθουσες μουσικής, καλλιτεχνικών, ολοήμερου ή ακόμη και σε υπόγεια, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν θα λειτουργήσουν πολλά ολοήμερα.

Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων (οι οποίες δεν ξεπερνούν τη μία ανά σχολείο, ανεξαρτήτως μεγέθους) «μπαίνουν» στα σχολεία από τις 10.30 π.μ. και για ένα τρίωρο, καθώς είναι μερικής απασχόλησης.

Πρόβλημα με τις μετακινήσεις στο Κιλκίς

Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στοιβάζονται 40 και 50 μαθητές στα λεωφορεία που τους μετακινούν. Οπως αναφέρει, «για τα σχολικά δρομολόγια δεν ισχύει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών. Ετσι π.χ. σε δρομολόγια όπως Κρηστώνη - Κιλκίς, από Αξιοχώρι, Ασπρο, Σιταριά προς Πολύκαστρο και Αξιούπολη, από Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο, Παλιό Αγιονέρι προς Νέο Αγιονέρι, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με πληρότητα σχεδόν 100%, δηλαδή θα μεταφέρονται 45 - 50 μαθητές ανά δρομολόγιο!».

Εδώ και τώρα απαιτεί: Να μισθωθούν επιπλέον λεωφορεία από την Περιφέρεια ώστε σε κανένα δρομολόγιο να μη μετακινούνται πάνω από 35 μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ