Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εγγυήτρια» των ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ η Ελλάδα

Μετά τον τίτλο του «αναχώματος» στην επιρροή Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή, τον τίτλο της «εγγυήτριας» και των ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία «κέρδισε» από τον Αμερικανό πρέσβη η κυβέρνηση.

Από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Παρασκευή, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, χαρακτήρισε την Ενέργεια έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες συνεργασίας των Ελλάδας - ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει «η εγγυήτρια της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τους γείτονές της είναι «κλειδί» για την παροχή εναλλακτικών στο ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου και απαρίθμησε τα έργα που προωθούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτό.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε ακόμα την «περηφάνια» του για όσα επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και δείχνοντας προς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που δρομολογούνται σημείωσε ότι «ήμουν και παραμένω αισιόδοξος ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για τη συνεργασία και όχι για διαμάχες».

Χαρακτηριστική για τα εν λόγω σχέδια ήταν και η παρέμβαση του Φρ. Φάνον, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, ο οποίος αναφέρθηκε, πέραν των άλλων, στον «εποικοδομητικό ρόλο» που καλείται να παίξει η Τουρκία στον ενεργειακό σχεδιασμό «ώστε όλα τα κράτη, δουλεύοντας μαζί, να υλοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους».

Ο Τσαρλς Μακ Κέρι, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ, μίλησε για το ρόλο του οργανισμού του, που έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς η «απάντηση» των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού» της Κίνας, και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο ρόλο του Οργανισμού για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας από την ONEX, προσθέτοντας πως πλέον η DFC έχει σαφή εντολή να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας για το επόμενο διάστημα τα ενεργειακά πρότζεκτ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

  • Να σημειωθεί πως την επόμενη μέρα, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, παρευρέθηκε μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, στην άσκηση συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ με την επωνυμία «Stolen Cerberus» στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, η οποία ξεκίνησε στις 8 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών «C-130» και αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ