Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Ζητούμενο μια «πιο ισορροπημένη σχέση»

Νέα τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσε «διαφορές που πρέπει να ξεπεράσουμε», όπως τόνισε ο Σ. Μισέλ

Από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των δύο πλευρών

Xinhua

Από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των δύο πλευρών
Τις σημαντικές διαφωνίες που διατηρούνται σε διάφορα θέματα της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας ανέδειξε η τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η καγκελάριος της Γερμανίας (που προεδρεύει στην ΕΕ) Αγκελα Μέρκελ.

Ενδεικτική ήταν η επισήμανση του Μισέλ ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι o παίκτης, όχι o αγωνιστικός χώρος», ενώ περιέγραψε τη συνάντηση ως «βήμα προόδου για τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης σχέσης με την Κίνα». Ακόμα, ανέφερε ότι όσον αφορά την υλοποίηση αμοιβαίων δεσμεύσεων «σε ορισμένους τομείς είμαστε στο σωστό δρόμο. Σε άλλους πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά... Υπάρχουν πραγματικές διαφορές και δεν θα τις ξεπεράσουμε. Αλλά είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε. Ετοιμοι να συνεργαστούμε όπου μπορούμε και έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια για να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις. Και σε αυτά τα δύσκολα ζητήματα μεταφέραμε ένα σαφές και κοινό ευρωπαϊκό μήνυμα: Θέλουμε μια σχέση με την Κίνα που να βασίζεται στην αμοιβαιότητα, στην ευθύνη, στη δικαιοσύνη».

Μιλώντας ειδικά για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι «θέλουμε περισσότερη δικαιοσύνη. Θέλουμε μια πιο ισορροπημένη σχέση. Αυτό σημαίνει επίσης αμοιβαιότητα και ίσους όρους ανταγωνισμού».

Σημειωτέον, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη Συνολική Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ- Κίνας (CAI), υπήρξε πρόοδος «όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των κρατικών επιχειρήσεων, την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και τη διαφάνεια των επιδοτήσεων», αλλά «η ΕΕ τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη δουλειά για τα θέματα της εξισορρόπησης της πρόσβασης στην αγορά και της αειφόρου ανάπτυξης» και «κάλεσε την Κίνα να εντείνει τη φιλοδοξία της σε αυτά τα θέματα». Τέλος, «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το στόχο τους να κλείσουν τα υπόλοιπα κενά πριν από το τέλος του έτους».

Από την κινεζική πλευρά, ο Πρόεδρος Σι χαρακτήρισε «σημαντικό Κίνα και ΕΕ να παραμείνουν προσηλωμένες στην επιδίωξη μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης και να τηρήσουν τέσσερις αρχές: Της ειρηνικής συνύπαρξης, του ανοίγματος και της συνεργασίας, της πολυμέρειας, του διαλόγου και της διαβούλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ