Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δραματική έλλειψη γιατρών εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί στα πρόθυρα υπερκόπωσης, ενώ Κέντρα Υγείας κλείνουν επειδή δεν έχουν προσωπικό

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Για προσλήψεις προσωπικού στις δομές Υγείας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα οι υγειονομικοί στη Μαδρίτη, όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσαν τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν έλλειψη στήριξης από τις κυβερνητικές και περιφερειακές αρχές και απαιτούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ισπανία, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

«Αν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρχίσουν ήδη να αρρωσταίνουν το Σεπτέμβρη, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η κατάσταση το Δεκέμβρη», δηλώνουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, το βασικό συνδικάτο που εκπροσωπεί γιατρούς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη Μαδρίτη, το Amyts, κάλεσε σε παρατεταμένη απεργία από τις 28 Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως «κάθε μέρα οι γιατροί αντιμετωπίζουν μη διαχειρίσιμα προγράμματα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, γεγονός που τους εμποδίζει από το να προσφέρουν στους ασθενείς ποιοτική φροντίδα».

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών είναι εκρηκτικό πρόβλημα στην υγειονομική περίθαλψη της Μαδρίτης και συνολικά της Ισπανίας, όπου έγιναν μαζικές περικοπές στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην ισπανική πρωτεύουσα οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορονoϊού βλέπουν πάνω από 80 ασθενείς κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια μίας βάρδιας, προσπαθώντας να καλύψουν την έλλειψη 600 οικογενειακών γιατρών και 150 παιδίατρων στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν ουρές ασθενών που εμφανίζονται χωρίς ραντεβού, μέσα σε κτίρια που συχνά είναι παλιά και δεν έχουν φυσικό φως ή κατάλληλο αερισμό.

«Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι διαλυμένη», δήλωσε στην «El Pais» οικογενειακός γιατρός σε Κέντρο Υγείας της Μαδρίτης. «Οταν ξεκίνησε η κατάσταση συναγερμού (...) από το τέλος Ιούνη μέχρι σήμερα, ο φόρτος εργασίας αυξάνεται ασταμάτητα, σε επισφαλείς συνθήκες», προσθέτει.

«Η πίεση συνεχώς αυξάνεται», συμπληρώνει άλλος οικογενειακός γιατρός σε Κέντρο Υγείας: «Κάποτε είχα τη δυνατότητα να τελειώνω τη μέρα εργασίας μου και να ηρεμώ μέχρι την επόμενη μέρα. Αλλά όχι πια. Τόσο αγχωμένος είμαι... Μερικοί συνάδελφοι μου λένε "φοβάμαι να πάω αύριο"».

Τα προβλήματα που υπήρχαν το Μάρτη έχουν επιδεινωθεί από το γεγονός ότι πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν με τον ιό, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ifema», με αποτέλεσμα να κλείσουν προσωρινά δεκάδες Κέντρα Υγείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), 1 στα 7 κρούσματα της Covid-19 είναι υγειονομικός εργαζόμενος και σε ορισμένες χώρες 1 στους 3. Επισημαίνει την ανεπαρκή ή και ανύπαρκτη σε κάποιες χώρες προστασία των υγειονομικών.

Εξάλλου, «δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της μόλυνσης. Κάθε μέρα οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες, στην υπερκόπωση, στον στιγματισμό, ακόμα και στη βία», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Το 1/4 των υγειονομικών που συμμετείχαν σε έρευνα του ΠΟΥ δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους, και το 1/3 από αϋπνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ