Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μικρή προσέλευση και με επιφυλάξεις

Δώδεκα ραντεβού στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Πατησίων και κανένα στη Λαμία

Η μικρή προσέλευση ασθενών και επιφυλάξεις για τον ίδιο το θεσμό των ιδιωτικών ιατρείων ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής -δεύτερης- μέρας στα δημόσια νοσοκομεία, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί άρον άρον να εισαγάγει την εμπορευματοποίηση στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τέσσερις ασθενείς επισκέφτηκαν χτες, δεύτερη μέρα λειτουργίας τους, τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πατησίων. Οπως είπαν στο «Ρ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δ. Μαντζουράτος και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Στ. Παπαδάκη ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία έχουν εκδηλώσει γύρω στους 35 γιατρούς και 15 νοσηλευτές.

«Διατηρώ σημαντικές επιφυλάξεις για το θεσμό», είπε στο «Ρ» ένας από τους πρώτους ασθενείς που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο. «Ηρθα στα απογευματινά ιατρεία γιατί παρακολουθούμαι στο Ωνάσειο για κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αλλά η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Ετσι προτίμησα να έρθω εδώ, αφού μένω κοντά και ξέρω και το νοσοκομείο και τους γιατρούς του που κάνουν πολύ καλή δουλιά», εξήγησε στη συνέχεια και τόνισε ότι «σκόπελο» αποτελεί το οικονομικό, αφού το ασφαλιστικό του ταμείο - ΤΣΜΕΔΕ - καλύπτει μόλις 2.500 δραχμές από τις 25.000 δρχ που καλείται να πληρώσει στο απογευματινό ιατρείο.

«Δε γνωρίζουμε πόσος κόσμος θα έρθει τις πρώτες μέρες, αφού είναι ένας καινούριος θεσμός και δεν ξέρω πόσοι ασθενείς έχουν να δώσουν τα χρήματα αυτά», είπε στο «Ρ» ο διοικητής - μάνατζερ του νοσοκομείου Π. Παπαθανασίου. Οπως είπε, το νοσοκομείο δεν έχει οικονομικό όφελος από τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, αφού εισπράττει το 40% των χρημάτων που δίνονται για την επίσκεψη και με αυτά πρέπει να πληρώσει το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που συμμετέχει σε αυτά.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο είχαν κλειστεί για χτες οχτώ ραντεβού. Από τους 120 γιατρούς του ΕΣΥ του νοσοκομείου, δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία οι 60 ενώ αντίστοιχα, από τους 45 πανεπιστημιακούς γιατρούς οι 12 δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν απογευματινό ιατρείο, εκ των οποίων οι οκτώ στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας για δεύτερη μέρα χτες δεν προσήλθαν στα απογευματινά ιατρεία ούτε γιατροί, αλλά ούτε και ασθενείς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο θα γίνονται δυο φορές τη βδομάδα, αφού δεν υπήρξε ζήτηση.

Ούτε στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» λειτούργησαν χτες τα απογευματινά ιατρεία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει για την έναρξη λειτουργίας τους προχτές ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Λ. Λιαρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ