Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Καταγγέλλει εργατικό «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου, με αφορμή ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», «στους χώρους που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης».

Οπως αναφέρει, το περασμένο Σάββατο «στο ορυχείο Ψαθί εργαζόμενος ηλεκτρολόγος την ώρα που πήγε να επιδιορθώσει βλάβη σε εκσκαφέα, έπεσε μαζί με τη γραδελάδα που πατούσε από τα 7 μέτρα. Ευτυχώς η ζωή του εργαζομένου δεν διατρέχει κίνδυνο και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι στο πλαίσιο «της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο ανταγωνισμός για το κέρδος οξύνεται, με αποτέλεσμα τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων να τα ονομάζουν απλά "κόστος". Για το κέρδος δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός και οι συντηρήσεις δεν γίνονται από μόνιμο προσωπικό», αλλά «από εργολάβους οι οποίοι θέλουν και αυτοί να βγάλουν κέρδος, με αποτέλεσμα οι συντηρήσεις να είναι ελλιπείς με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια παρουσιάζει μια ενδεικτική λίστα με θανατηφόρα και μη εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, σημειώνοντας πως «υπάρχουν και άλλα που πέρασαν στα ψιλά ή αποκρύφτηκαν».

Ακόμα, το Σωματείο αναδεικνύει το ζήτημα των ελλιπών ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που μόνη του έννοια «είναι πώς θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στη μεγάλη μπίζνα του συνεταιρισμού που έχουν στήσει, όπως και πιο παλιά πώς θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ