Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Γενική Συνέλευση την Κυριακή για οργάνωση του αγώνα

Εκτεθειμένοι στην πανδημία και στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «υγειονομικές βόμβες» και οι αντεργατικές συνέπειες από την εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της εργοδοσίας, όπως το «Συν-Εργασία», είναι ορισμένα από τα μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (δίπλα στο μετρό Αγ. Αντωνίου).

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει πως «καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος καταστημάτων, εμπορικών κέντρων, σούπερ μάρκετ και αποθηκών που έχουν κρούσματα, με την εργοδοσία να τα αποσιωπά ή να εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ενδεικτικά επισημαίνει: «"ΑΒ" Πετράλωνα, "Σκλαβενίτης" Ψυχικό, "Σκλαβενίτης" Εξάρχεια, "Lidl" Πατήσια, "Lidl" Αμπελόκηπους, "My Market" πλατεία Κολιάτσου, "Jumbo" Αλίμου, "Jumbo" Φαλήρου, "Gallery de beaute" "Athens Mall", "Stradivarius" Ερμού είναι μόνο μερικοί από τους εργασιακούς χώρους που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο καταστημάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Διαθέτουν λέει πιστοποίηση Covid Shield (εγγύηση ιδιωτικού φορέα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών) και διαφημίζουν ότι στέκονται με "αίσθημα ευθύνης" απέναντι σε καταναλωτές και εργαζόμενους. Οταν στην πραγματικότητα αποκρύπτονται κρούσματα, δεν τηρούνται βασικά μέτρα υγιεινής, οι εργαζόμενοι πολλές φορές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, ποδιές, μπουφάν, καπέλα), η καθαριότητα περιορίζεται σε 2 - 3 ώρες κατά τη λειτουργία του καταστήματος, όταν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εργάζονται κανονικά μέσα στα καταστήματα, χωρίς καμία μέριμνα».

Τονίζει ακόμα πως «δεν μπορούμε πλέον να ζούμε με τα ψίχουλα των διάφορων προγραμμάτων - πείνας, εκ περιτροπής, "Συν-Εργασία", με αναστολές των συμβάσεών μας, κάτω από την έντονη εργοδοτική τρομοκρατία και με την απειλή της απόλυσης ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την αποδοχή χειρότερων όρων εργασίας.

Λόγω αυτών των συνθηκών, μόνο στο πολυκατάστημα "Attica" ήδη έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση 11 συναδέλφισσες, με την εργοδοσία να δηλώνει ότι από Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" θα δουλεύουν 24 ώρες εβδομαδιαίως, και πιο συγκεκριμένα τρία 8ωρα και ένα ρεπό! Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους, με μειωμένους μισθούς, με σμπαραλιασμένα ωράρια.

Στον όμιλο "Inditex" ("Zara", "Bershka", "Pull & Bear", "Massimo Dutti", "Stradivarius") οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξουθενωτικά για να πάρουν χαρτζιλίκι, και όταν η εργοδοσία κρίνει ότι δεν έχει κίνηση εξαναγκάζονται σε άδεια άνευ αποδοχών. Αμέτρητα τα παραδείγματα σε κάθε χώρο δουλειάς, μα μία και μοναδική η λύση τους. Ενίσχυση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου θα πούμε τα προβλήματά μας, θα συζητήσουμε για τη διέξοδο και τι μπορούμε να κάνουμε, και συλλογικά θα δράσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (2021-04-21 00:00:00.0)
«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας... Ως εδώ!» (2021-04-14 00:00:00.0)
Μέρα κινητοποιήσεων και στάση εργασίας στις 22 Απρίλη (2021-04-09 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» (2021-04-06 00:00:00.0)
Εστίες υπερμετάδοσης και χωρίς μέτρα μεγάλοι χώροι δουλειάς (2020-11-12 00:00:00.0)
Περιοδείες και συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας (2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ