Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εστίες υπερμετάδοσης και χωρίς μέτρα μεγάλοι χώροι δουλειάς

Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και περισσότεροι από 150 έχουν τεθεί σε καραντίνα, ανάμεσά τους και πολλοί οδηγοί, επιβεβαιώνοντας ότι οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και στη Θεσσαλονίκη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων καθώς και χτες, Τετάρτη 11/11, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης σε κινητοποίηση των συνδικάτων, που θα γίνει την Πέμπτη 19/11, για την άθλια κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε συμμετοχή στην απεργία στις 26/11 ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, τακτικές απολυμάνσεις, επάρκεια μέσων προστασίας, ενίσχυση του Οργανισμού με προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση κ.ά.

Ενας ακόμα κλάδος που αποτελεί «γκρίζα ζώνη» στη διασπορά του ιού στην Κεντρική Μακεδονία είναι αυτός της παραγωγής τροφίμων, όπου τους τελευταίους μήνες είχαν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα σε κονσερβοποιίες στην Πέλλα, αλλά και σε χώρους δουλειάς της Ημαθίας και της Χαλκιδικής. Παράλληλα στο σωματείο έχουν φτάσει καταγγελίες για κρούσματα σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου που αποκρύπτονται από την εργοδοσία.

Παρεμβάσεις πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλοντας ότι «αγνοείται η τύχη και η ύπαρξη της Επιθεώρησης Εργασίας».

Αντίστοιχα έχει διαμορφωθεί και η κατάσταση στον κλάδο του Εμπορίου στην Θεσσαλονίκη, όπως έχει καταγγείλει σε πολλές περιπτώσεις η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη της προσπάθειας απόκρυψης κρούσματος από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», την ίδια περίοδο που δεκάδες είναι οι αναφορές για κρούσματα σε διάφορα καταστήματα της «Σκλαβενίτη», της «Lidl», της «Πράκτικερ», της «Attica» κ.ά.

Αφαντη ήταν για μέρες και η διοίκηση της «Ακτωρ» όταν η «Ταξική Ενότητα» Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης την αναζητούσε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας και να απαιτήσει μέτρα προστασίας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στο συνεργείο δικτύων της ΕΥΑΘ και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης.

Εξίσου ...ικανές στην αποφυγή ενημέρωσης των εργαζομένων αποδείχθηκαν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όταν τις προηγούμενες βδομάδες τα κρούσματα σε υγειονομικούς (στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου», στο «Παπαγεωργίου» κ.λπ.) εμφάνιζαν σταθερή αύξηση. Οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ επίσημα για τα θετικά κρούσματα, και η διενέργεια τεστ αφέθηκε στη δική τους πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ