Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων»

Με συρροές κρουσμάτων, εργαζόμενους που νοσούν από τον κορονοϊό αλλά και νεκρούς συνεχίζει να «καλπάζει» η πανδημία στους χώρους δουλειάς. Τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης κυβέρνησης και εργοδοσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των παρεμβάσεων των σωματείων, που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στο Εμπόριο

Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, έναν συνάδελφό τους, που έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού, θρηνούν οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της «Σκλαβενίτης». Ο Γ. Γ. ήταν ένας από τους εργαζόμενους που χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα στις αρχές Μάρτη. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδος εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του εργαζόμενου, καταλογίζοντας σε κυβέρνηση και εργοδοσία την αποκλειστική ευθύνη για τους θανάτους των συναδέλφων τους και τους χιλιάδες που έχουν νοσήσει και χρειάστηκε να νοσηλευτούν ακόμη και στις ΜΕΘ.

Οπως αναφέρει, «η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα», παρά τους δύο νεκρούς σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά και τους πολλούς ακόμα εργαζόμενους που νοσηλεύονται. «Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί Εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν 100 και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει το Σωματείο, τονίζοντας ότι «μπρος στο κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα όπου προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα».

Το Σωματείο καλεί κυβέρνηση και εργοδοσία να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τακτικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε βδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, γενικές απολυμάνσεις, ασφαλείς μετακινήσεις, αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 1 Απρίλη, αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό και βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». «Ο θάνατος του συναδέλφου μας, που εργαζόταν στο κατάστημα της "Praktiker" στον Ταύρο, επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο και τραγικό τρόπο αυτά που εδώ και έναν χρόνο το Σωματείο μας καταγγέλλει», σημειώνει και αναφέρεται στη συρροή κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στα καταστήματα και στην έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Το επιχειρησιακό Σωματείο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκαναν την Παρασκευή παρέμβαση στην εργοδοσία και παράλληλα συζήτησαν με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Το Σωματείο απαιτεί να αναγνωριστεί ο θάνατος του εργαζόμενου ως εργατικό ατύχημα, ενώ διεκδικεί από την εργοδοσία ενημέρωση του προσωπικού για τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και πιστοποιημένες απολυμάνσεις στα καταστήματα.

Ελάτε στη δουλειά πριν βγει το αποτέλεσμα του τεστ! Ο ΕΟΔΥ δηλώνει ...αναρμόδιος

Τη διαχείριση των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί από την εργοδοσία και την πρακτική των κρατικών υπηρεσιών να κάνουν τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους «μπαλάκι» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «New Sia Greece» (πρώην «First Data»). Τις τρεις τελευταίες βδομάδες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, έχουν παρουσιαστεί 2 κρούσματα στο κτίριο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο και άλλα 3 στις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι. «Με βάση τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της εταιρείας, δηλώσαμε εξαρχής πολύ ανήσυχοι. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας μας που παίρνει η "New Sia Greece"», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο του Κρυονερίου αντί όλο το συγκεκριμένο τμήμα όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε εργαζόμενους και οι υπόλοιπες επαφές τους να τεθούν σε καραντίνα και να επιστρέψουν στη δουλειά αφού κάνουν τεστ και βγουν αρνητικοί, η εργοδοσία διαχειρίζεται την κατάσταση με το εξής πρωτόκολλο: «Θα κάνετε όλοι τεστ και θα έρθετε στη δουλειά κανονικά, πριν βγει το αποτέλεσμα»!

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Σωματείο απευθύνθηκε άμεσα στις κρατικές υπηρεσίες (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) για να στείλουν κινητή μονάδα. Εκεί, όπως εξηγεί, «ξεκίνησε μια σουρεαλιστική αναζήτηση υπευθύνων και αρμοδίων», με τον ΕΟΔΥ να δηλώνει «αναρμόδιος», το αίτημα για κινητή μονάδα να «έχει "ξεμείνει" σε κάποιο συρτάρι» και την Πολιτική Προστασία αφού «αγανάκτησε» με την επιμονή του Σωματείου να δηλώνει επίσης «αναρμόδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ