Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τους μεταλλωρύχους και το Συνδικάτο τους!

Αυτοκινητοπορεία συμπαράστασης σήμερα

Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Αυτοκινητοπορεία ενάντια στις επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών με στόχο το χτύπημα του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας οργανώνουν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Η αυτοκινητοπορεία θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της «Εdilmac», και με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων από την εργοδοσία, αρχικά απαγορεύτηκε οριστικά η είσοδος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου. Κάτω από τις νέες αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων η εργοδοσία αναδιπλώθηκε και μίλησε για προσωρινή απαγόρευση, μέχρι να ολοκληρωθεί η «διερεύνηση περιστατικού έντασης», και στη συνέχεια, μετά το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από δεκάδες σωματεία από ολόκληρη τη χώρα, δέχτηκε να άρει την απαγόρευση και να τους επιτρέψει την είσοδο για συνδικαλιστική δράση. Ετσι, ξαναβρέθηκαν δίπλα στους συναδέλφους τους, για να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Με ανακοίνωσή τους τα εργατικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν σε θέση μάχης, για να αποκρούσουν αποφασιστικά τη νέα βάρβαρη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία και στο απεργιακό δικαίωμα, 10 ώρες δουλειάς τη μέρα, ξήλωμα σε ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Κοινωνική Ασφάλιση.

Σημειώνουν ότι είναι τέτοια η βιασύνη των εργοδοτών, που με απαράδεκτες πρακτικές προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές των εργατών που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών από την εταιρεία - εργολάβο «Εdilmac», στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Οπως λένε, οι απολύσεις αυτές «φανερώνουν τη λύσσα της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει από τους αγώνες των εργατών με την τακτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, προκειμένου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα μεταλλεία μπροστά στα νέα σχέδια για τη "στρατηγικής σημασίας" επένδυση που ετοιμάζονται να προχωρήσουν μετά και την κατάπτυστη συμφωνία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, παραδίδοντας τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας στα χέρια μιας χούφτας παρασίτων.

Καθώς ετοιμάζονται για ένα νέο "χρυσό φαγοπότι":

Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν ούτε ένα μπουκάλι γάλα.

Δεν θέλουν εργαζόμενους που διεκδικούν επαρκή αερισμό μέσα στις γαλαρίες, στα 300 μέτρα κάτω από τη γη.

Πάνω από όλα, δεν θέλουν εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα από σωματεία που έχουν ξεκαθαρίσει πως οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο στενό κορσέ των "μπάτζετ" τους, που θεωρούν περιττό κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά τα εργατικά δικαιώματα».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συναγωνιστές μεταλλωρύχοι. Γιατί όπως τονίζουν «η επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, είναι επίθεση στην πάλη των εργαζομένων για το δίκιο μας. Τα σωματεία δεν εκβιάζονται, οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ