Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλος νεκρός εργαζόμενος στην Ξάνθη

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των «ανθρωποθυσιών» στο βωμό του κέρδους στο νομό Ξάνθης, όπου το απόγευμα της Τετάρτης έχασε τη ζωή του σε ώρα εργασίας 23χρονος εργαζόμενος διανομέας, σε ατύχημα με το μηχανάκι του.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει με ανακοίνωση η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, ενώ επισημαίνει ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων» και δυστυχημάτων «που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στους διανομείς όλων των κλάδων πανελλαδικά».

Και συνεχίζει: «Η επιθετικότητα των εργοδοτών σε σημείο που να τίθενται ζωές σε κίνδυνο (...) αποτελεί την άλλη όψη της "ανάπτυξης" στους κλάδους των Μεταφορών και του Επισιτισμού, βασίζεται στο συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διανομείς, σε βάρος των οποίων οι εργοδότες έχουν επιβάλει παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, ανασφάλιστη δουλειά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απληρωσιά, 8ωρη δουλειά σε ένα μηχανάκι με βροχή και κρύο, για να βγει γρήγορα η δουλειά με το χρονόμετρο στο χέρι».

Η Γραμματεία Ξάνθης απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών, την ένταξη των διανομέων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και την άμεση στήριξη της οικογένειας του 23χρονου.

Πτώση από τα τέσσερα μέτρα

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, αυτή τη φορά με θύμα εργαζόμενο στο δήμο Μεσσήνης, που από τύχη δεν διατρέχει κίνδυνο, παρόλο που έπεσε από τέσσερα μέτρα ύψος, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Για τις συνθήκες του «ατυχήματος» σημειώνει πως «την προηγούμενη βδομάδα, συνεργείο εργαζομένων ανέλαβε να βάψει το καπάκι της Δεξαμενής στη θέση Βλάση Κουρτάκι του δήμου Μεσσήνης» χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Το αποτέλεσμα ήταν «συνάδελφός μας να πέσει από ύψος τεσσάρων μέτρων, ύστερα από κατάρρευση της ξύλινης, διαβρωμένης από τα χρόνια, μοναδικής σκάλας που βρισκόταν στο χώρο για να τη χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Ο συνάδελφος νοσηλεύτηκε στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με σπασίματα και χτύπημα στο κεφάλι».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑ και τον δήμαρχο Μεσσήνης να συνδράμουν υλικά και ηθικά, «καλύπτοντας όλες τις δαπάνες πλήρους αποκατάστασης της υγείας του και φυσικά τη μισθολογική του κάλυψη για τις μέρες που θα χρειαστεί να απουσιάζει από την εργασία του». Επίσης καλεί «την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα λεπτομερή έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος και να ζητηθούν ευθύνες».

Γενικότερα επισημαίνει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και έτσι τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως «κόστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ