Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση «σιγοντάρει» την εργοδοτική ασυδοσία

Κανένα σχέδιο μαζικών ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς!

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι, κατήγγειλαν την περασμένη Τρίτη Ομοσπονδίες και κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στα εργοστάσια με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την αποσιώπηση μαζικών κρουσμάτων, την προσαρμογή των πρωτοκόλλων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Χαρακτηριστικό του ρόλου της κυβέρνησης, που «δουλεύει και νομοθετεί, όπως όλες οι κυβερνήσεις, για λογαριασμό των εργοδοτών», όπως τόνισαν συνδικαλιστές, ήταν το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε για πολλοστή φορά απούσα, αποφεύγοντας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνδικάτων. Είχε όμως φροντίσει να στείλει τις δυνάμεις καταστολής που είχαν παραταχθεί προκλητικά σε απόσταση αναπνοής από συνδικαλιστές και εργαζόμενους, γεγονός που καταγγέλθηκε.

Αυτή είναι η προκλητική στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα συνδικάτα ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, αρνούμενη να συναντηθεί μαζί τους και να ικανοποιήσει τα κρίσιμα αιτήματά τους, με τις συνέπειες για τους εργαζόμενους να αποτυπώνονται ανάγλυφα πλέον με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της πανδημίας και τη μετατροπή μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Αποτελεί έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχει θέσει σε καθεστώς αδράνειας τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο του ελέγχου των χώρων δουλειάς, μεταξύ άλλων για την εφαρμογή μέτρων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το ζήτημα αυτό και συγκεκριμένα την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας.

Σε αυτή σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Επί της ουσίας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταργηθεί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας! Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, δεν έχει γίνει καμία καμπάνια. Οι μόλις 750 υπάλληλοι που απέμειναν να το στελεχώνουν ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε φορέα εξυπηρέτησης του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Και όλα αυτά τη στιγμή που η προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού από την πανδημία Covid-19 επιβάλλει τη διενέργεια μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται (...)

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πόσοι έλεγχοι, σε πόσους χώρους δουλειάς έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ;

2. Τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που ελλείψει μέτρων προστασίας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές ανάγκες;

4. Τι σχεδιασμός υπάρχει από το ΣΕΠΕ για μαζικούς ελέγχους;

5. Προτίθεται να καταργήσει το νόμο που κατέστησε το ΣΕΠΕ μια απλή διεύθυνση του υπουργείου, της οποίας ο επικεφαλής δεν έχει δικαιοδοσία ούτε για τις άδειες των υπαλλήλων;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρυάδες (2021-01-19 00:00:00.0)
Τραγικός θάνατος εργαζόμενου από ηλεκτροπληξία (2020-08-25 00:00:00.0)
Παραστάσεις διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις (2020-04-14 00:00:00.0)
Υπερασπιζόμαστε το ΣΕΠΕ, απαιτούμε την άμεση ενίσχυσή του (2019-07-20 00:00:00.0)
Να δημοσιευθούν τώρα οι Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ (2018-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ