Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο έδαφος ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών στο Νότιο Καύκασο

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και εκτός Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ministry of Defense of Armenia

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και εκτός Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Κλιμακώθηκαν χτες οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς από την Κυριακή έχει αναζωπυρωθεί η πολυετής σύγκρουση στη στρατηγική περιοχή του νότιου Καυκάσου, φέρνοντας στο προσκήνιο ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και την αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαίτησε από την Αρμενία να βάλει τέλος στην «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι της «αδελφής και φίλης» της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν. H Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στις διαπραγματεύσεις.

Από πλευράς Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε πως «δηλώσεις για στρατιωτική υποστήριξη ή στρατιωτική δραστηριότητα ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Επιπλέον, επισήμανε ότι «οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες κατά μήκος της γραμμής επαφής (στο Ναγκόρνο Καραμπάχ) αποτελούν αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια», ένα στρατιωτικό σύμφωνο, όπου συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Αρμενία.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ ότι η Τουρκία συνδράμει ήδη στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν. Χτες, οι αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό «F-16» στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, μέσω του εναέριου χώρου του Αζερμπαϊτζάν. Η πληροφορία διαψεύστηκε από εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Χτες αργά το βράδυ αναμενόταν να συνέλθει εκτάκτως (με πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις. Η Γαλλία θα καλέσει επίσης σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) - της οποίας ηγούνται οι Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ, ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είχε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καλώντας σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ.

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη ένοπλη σύρραξη από τη δεκαετία του 1990, δηλαδή μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100 και σίγουρα μεταξύ τους υπάρχουν άμαχοι και από τις δύο πλευρές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικής στρατιωτικής μονάδας στη μεθοριακή πόλη Βάρντενις, δηλαδή χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης ανέφερε πως ένα πολιτικό λεωφορείο έπιασε φωτιά αφού επλήγη από αζέρικο μη επανδρωμένο αεροπλάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ