Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανικές ασκήσεις με μη επανδρωμένα MQ-9

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, αυτήν τη φορά μάλιστα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «MQ-9 Reaper». Οι ασκήσεις ξεκίνησαν στις 3 και ολοκληρώθηκαν στις 29 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή δυνάμεων του 3ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που δραστηριοποιείται σε ανατολικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κινεζική κρατική διαδικτυακή εφημερίδα «Global Times» σχολίασε ότι «ήταν η πρώτη άσκηση (των ΗΠΑ) τακτικής εκπαίδευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον Ειρηνικό Ωκεανό» και χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» και «εξαιρετικά ασυνήθιστη» φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την άσκηση και δείχνει ότι στη διάρκειά της εικονίζεται ως στόχος «μια κόκκινη μορφή σε σχήμα χάρτη της Κίνας».

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους κατηγόρησε ξανά το Πεκίνο για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επεκτείνει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και συγκεκριμένα στα νησιά Σπράτλι (που η Κίνα αποκαλεί Νάνσα), τα οποία το Πεκίνο επιμένει ότι αποτελούν τμήμα της δικής του επικράτειας.

Σχολιάζοντας και τις δηλώσεις Ορτάγκους, η «Global Times» κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «σχέδια πολέμου» και προειδοποίησε ότι μια «επίθεση στα νησιά Nάνσα της Κίνας ή σε άλλους κινεζικούς στόχους χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper είναι μια πράξη πολέμου. Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) σίγουρα θα αντεπιτεθεί, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πληρώσουν βαρύ τίμημα... Η Κίνα θα καταρρίψει τα εισερχόμενα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι μη επανδρωμένα ή επανδρωμένα. Αν αυτά τα αεροπλάνα προκαλέσουν πραγματική ζημιά στα κινεζικά νησιά και τους υφάλους, θα χτυπήσουμε τις εξέδρες και τις βάσεις από τις οποίες απογειώνονται αυτά τα αεροπλάνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ