Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ενδολιβυκή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων

ΚΑΪΡΟ.--

Σε μία πρώτη συμφωνία με στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων και το άνοιγμα χερσαίων και εναέριων οδών μεταφοράς στη de facto διχοτομημένη Ανατολική και Δυτική Λιβύη κατέληξαν χτες αντιπροσωπείες στρατιωτικών των εμπόλεμων λιβυκών πλευρών στην αιγυπτιακή πόλη - θέρετρο Χουργκάδα. Οι άμεσες συνομιλίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα υπό την εποπτεία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν, στην παρούσα φάση, την προώθηση της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας», που θα οδηγήσει σε «ξαναμοίρασμα» της λείας, δηλαδή του ενεργειακού πλούτου, εννιά χρόνια μετά την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, αναφέρει την επίτευξη προόδου στα παραπάνω θέματα, τονίζοντας πως ήταν αποτέλεσμα διήμερων συνομιλιών σε πνεύμα «ευθύνης, διαφάνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Αναφέρεται επίσης η διαβεβαίωση των δύο εμπόλεμων πλευρών πως θα κάνουν βήματα για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες.

Από την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν στην πόλη Μπουζνίκα του Μαρόκου παράλληλες συνομιλίες μεταξύ πολιτικών αξιωματούχων της κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη, και του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης. Ωστόσο, έως χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστή η παραμικρή πρόοδος σε σχέση με τις εκεί ενδολιβυκές διαβουλεύσεις.

Σε μία ακόμη εξέλιξη, που αποδεικνύει πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακολουθούν την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, ανώτερο στέλεχος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσε πως πάνω από 3.000 ξένοι μισθοφόροι (οι περισσότεροι Σύροι) άρχισαν να αποχωρούν από τη Δυτική Λιβύη. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» με έδρα το Λονδίνο μετέδωσε παράλληλα πως αρκετές χιλιάδες Σύροι μισθοφόροι που βρίσκονταν στη Λιβύη επιστρέφουν σταδιακά στη Βορειοδυτική Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του προέδρου της λιβυκής Βουλής και συναντήσεις με αξιωματούχους (2022-08-04 00:00:00.0)
«Παζάρια» για ξένα στρατεύματα και εκλογές εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών (2021-06-24 00:00:00.0)
Ζητά αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη (2021-01-30 00:00:00.0)
Ζητούμενο η «βιώσιμη εκεχειρία» (2020-11-05 00:00:00.0)
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των επιθέσεων (2020-07-14 00:00:00.0)
Προωθείται το τουρκικό σχέδιο για στρατιωτικές βάσεις (2020-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ