Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
«Παζάρια» για ξένα στρατεύματα και εκλογές εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών

Με φόντο την προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στο λιβυκό έδαφος, πραγματοποιήθηκε χτες από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Οι διοργανωτές πρόβαλαν ως βασικούς στόχους την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή εκλογών στις 24/12/2021 εφόσον προηγηθεί συμφωνία των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών για έναν «εκλογικό οδικό χάρτη». Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβρη του 2020 στη Λιβύη δρούσαν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι. Ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, ενώ συνεχίζονται κανονικά, παρά το υποτιθέμενο διεθνές εμπάργκο, οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Αλγερία, ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ενωση.

Η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό, Α. Χ. Ντμπεϊμπά, και την υπουργό Εξωτερικών, Νάζλα αλ Μανγκούς.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και η πρώτη τέτοια Διάσκεψη στο Βερολίνο (Γενάρης 2020) έτσι και η χτεσινή έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης να πάρει θέση στο τραπέζι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Χ. Μάας, και ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, ζήτησαν ξανά αποχώρηση «όλων» των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ανοίγοντας βέβαια ξανά τεράστια «παράθυρα» για την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων και των χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων που διατηρεί η Αγκυρα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά, βήμα βήμα, επειδή συμμετέχει σε εκπαίδευση λιβυκών δυνάμεων...

Μία μέρα πριν από τη Διάσκεψη η Λίβυα ΥΠΕΞ πρότεινε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών, «για να τερματιστεί η κρίση». Εκτίμησε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων ημερών θα αποσυρθούν οι μισθοφόροι και των δύο πλευρών», ωστόσο στο τελικό ανακοινωθέν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο δε μεταβατικός πρωθυπουργός, Α. Χ. Ντμπεϊμπά, μίλησε για «πολλά εμπόδια» στο δρόμο για τις εκλογές, αλλά τόνισε πως «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, συμφώνησαν επί της αρχής σε ένα στόχο για την απόσυρση μόλις 300 μισθοφόρων από κάθε αντίπαλη πλευρά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια διεργασιών στη Λιβύη(2021-10-06 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού και υπογραφή συμφωνιών(2021-04-22 00:00:00.0)
Ζητά αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη(2021-01-30 00:00:00.0)
Νέες φήμες για παραίτηση Σάρατζ(2020-09-17 00:00:00.0)
Μάχες με φόντο «ψηφίσματα» του ΟΗΕ(2020-02-14 00:00:00.0)
Συνέχεια παζαριών για τη Λιβύη μετά τη συνάντηση στη Μόσχα(2020-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ