Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βήμα - βήμα διαμορφώνουν το καθεστώς της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων

Νέο πλήγμα στην περιοχή των Οινοφύτων με την επέκταση της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω του νομοσχεδίου
Νέο πλήγμα στην περιοχή των Οινοφύτων με την επέκταση της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω του νομοσχεδίου
Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής άλλο ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει ακόμα πιο ανεξέλεγκτη δράση για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος ακόμα και της δημόσιας υγείας.

Ο τίτλος του είναι «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» και προβλέπει την ένταξη στην πατέντα του «ελέγχου εκ των υστέρων» για μια σειρά ακόμα επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως του Τουρισμού, ενώ αλλάζει τους συντελεστές δόμησης προκειμένου να διευκολύνει την εγκατάσταση και αδειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιέχει δε και πολλές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών και εμπορευματικών πάρκων (logistics).

Επιπλέον, έρχεται να δώσει νέο πλήγμα στην πολύπαθη περιοχή των Οινοφύτων, με την επέκταση της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δραστηριότητας που ήδη έχει σκορπίσει τον καρκίνο στην περιοχή (βλέπε βαριά ρύπανση του Ασωπού με καρκινογόνο χρώμιο κ.ά.).

Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του σχετικού νόμου 4756/2021 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, και πάλι από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο με το εν λόγω νομοσχέδιο όσο και με τον Ν. 4756, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, «συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, υπό το πλαίσιο του Ν. 4442/2016» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, αυτές του κεφαλαίου

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στην Επιτροπή, η συζήτηση «πολιτικά δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί συμφωνούμε». «Το μοντέλο είναι ακριβώς το ίδιο» με αυτό του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «είναι το κλείσιμο ενός μνημονιακού κύκλου, μιας σειράς μνημονιακών υποχρεώσεων, που άρχισε το 2016». Και πρόσθεσε: «Να πω μόνο, για τα Πρακτικά, ότι ο λόγος που ψηφίζεται από τα τρία κόμματα - και λογικά ψηφίζεται - είναι γιατί είναι η εισαγωγή και στο ελληνικό Δίκαιο των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πώς μπορεί η οικονομία μας να γίνει περισσότερο αποτελεσματική»... Διευκρινίζοντας για ποιους αγωνιά η κυβέρνηση, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να επιτεθεί στο ΚΚΕ και να υμνήσει την «ελεύθερη οικονομία», την «επιχειρηματική δράση», αλλά και την ...«ανωτερότητα του καπιταλισμού έναντι του κομμουνισμού» και άλλα τέτοια γνωστά φαιδρά στα οποία αρέσκεται.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σαρακιώτης, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί και στοχεύει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της διευκόλυνσης της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε νομοθετήματα τα οποία συνιστούν συνέχεια των πρωτοβουλιών μας»... Από κει και πέρα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση απέναντι «στις ευρύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» και έφερε ως παράδειγμα «την ύψιστη ανάγκη για σκιαγράφηση ενός συντεταγμένου πλαισίου επίτευξης συγκεκριμένων στόχων όσον αφορά τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα υπάρξει έγκαιρη και χρηστή απορρόφηση αυτών των πόρων;».

Ο ένας πιάνει το νήμα από τον άλλον...

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή ανέδειξε ότι αυτές οι ρυθμίσεις «οδηγούν σταδιακά όσο και γρήγορα στην πλήρη απελευθέρωση μιας επί της ουσίας ανεξέλεγκτης δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» και πρόσθεσε ότι «καταργείται κάθε διαδικασία για την αδειοδότηση επιχειρηματικών ομίλων σε σχέση με τους αναγκαίους όρους ασφάλειας και δημόσιας υγείας». Ενώ τόνισε πως «η κάθε κυβέρνηση πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί όπου το αφήνει η προηγούμενη και συνεχίζει χτίζοντας πάνω στις βάσεις των προηγούμενων. Εδώ βάση είναι, όπως βλέπουμε, ο μνημονιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 - μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια, ωστόσο όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι πάντα εδώ και λειτουργούν - και γράφτηκε και με τη συνδρομή τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 29, όπου αναγορεύονται τα logistics σε επιχειρηματικά πάρκα υπό τον τίτλο «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας» (ΕΠΜΜΜ) και με την πατέντα αυτή προβλέπεται ότι για τη χωροθέτησή τους «εξαιρούνται της υπαγωγής σε ειδικές διατάξεις σχετικές με την τήρηση αποστάσεων από εγκαταστάσεις ή περιοχές που βρίσκονται εκτός των χώρων αυτών». Σε απλή μετάφραση, ανέδειξε ο Γ. Δελής, «βαφτίζουμε το logistic επιχειρηματικό πάρκο και μπορούμε να ξεπερνάμε εμπόδια, όπως λέτε εσείς τις στοιχειώδεις ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, στοιχειώδεις πολεοδομικές ρυθμίσεις».

Ακόμα, στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι τροποποιούνται οι όροι δόμησης εντός επιχειρηματικών πάρκων και ορίζεται ότι για την ανέγερση κτιρίων και κέντρων αποθήκευσης και διανομής (των logistics δηλαδή) «είναι δυνατή η υπέρβαση της επιτρεπόμενης κατ' όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου» αλλά και «η καθ' ύψος υπέρβαση υπό ειδικώς αναφερόμενες υποθέσεις». Κατήγγειλε τα άρθρα για τα Οινόφυτα και συνολικά καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Οσο για τα περί ...ανωτερότητας του καπιταλισμού, του Αδ. Γεωργιάδη, ο Γ. Δελής σημείωσε: «Πράγματι, συμπληρώνουμε εμείς, αυτό το μαρτυρά πριν από όλα η φτώχεια η οποία εξαπλώνεται σαν πανούκλα παγκόσμια. Και στην Ελλάδα το ποσοστό, με στοιχεία επίσημα του κράτους, ξεπερνά τουλάχιστον το 20%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ