Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ξεκινάει σήμερα με γεμάτη ατζέντα

Ψηλά και το ευρωτουρκικό παζάρι «εφ' όλης της ύλης»

Ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα στην ατζέντα τη διαχείριση της πανδημίας, την πορεία της ευρωενωσιακής οικονομίας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις ειδικά με Τουρκία και Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της επιδημιολογικής κατάστασης και της κατάστασης στον τομέα των εμβολίων και «θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Παραπέρα, οι ηγέτες «θα αντιμετωπίσουν τυχόν εναπομένοντα εμπόδια που σχετίζονται με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ», με μια σειρά κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να πιέζουν για μείωση των όποιων περιορισμών και παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με οδηγό τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου για τους λαούς της Ευρώπης.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την «κατάσταση» στις διάφορες «μεταναστευτικές οδούς», συζητώντας μέτρα καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πίεσης σε κυβερνήσεις τρίτων χωρών προς ανακοπή τέτοιων ρευμάτων.

Ξεχωριστή συζήτηση θα γίνει για τη Ρωσία, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου και με βάση έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Κομισιόν, οπωσδήποτε παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκές διαπιστώσεις για τη «σπουδαία δουλειά» της Τουρκίας

Οσο για την Τουρκία, στην ατζέντα αναφέρεται απλά ότι «σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2021, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 του μήνα, όπως και για την προσπάθεια οι δύο πλευρές να «τρέξουν» καταρχάς μια «θετική ατζέντα», προωθώντας διμερείς μπίζνες και λειαίνοντας τον δρόμο και για ευρύτερες ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στις θαλάσσιες ζώνες, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Βασικό στο «μενού» του ευρωτουρκικού παζαριού θα είναι και το Μεταναστευτικό, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να σημειώνει χτες εκ νέου πόσο «σημαντική» είναι η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας του 2016, τονίζοντας ότι αυτή «πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω» αλλά και ότι «η Τουρκία κάνει μια σπουδαία δουλειά στο θέμα της φιλοξενίας 3,7 εκατομμυρίων Σύρων. Η Τουρκία δικαιούται τη στήριξή μας». Τη σημασία στήριξης της Τουρκίας για το θέμα επανέλαβε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για σειρά επαφών που είχε τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της ΕΕ με την τουρκική ηγεσία και τόνισε ότι τόσο το Μεταναστευτικό όσο και η Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας θα απασχολήσουν έντονα τη Σύνοδο.

Σημειωτέον, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ άλλων «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021». Σημειώνει ακόμη πως «σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων», ενώ θυμίζει ότι προετοιμάζονται οι «διάλογοι υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα», όπου εκτείνεται το ευρωτουρκικό παζάρι.

Ξεχωριστή πλευρά του παζαριού αποτελεί και το ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης, με το κείμενο να «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη - μέλη», δηλαδή και στην Κύπρο.

Ειδικά σε σχέση με αυτό το τελευταίο, ενδεικτικές του παζαριού είναι και οι συστάσεις τουρκικών «δεξαμενών σκέψης», π.χ. του «Φόρουμ για τις Παγκόσμιες Σχέσεις», που σε έκθεσή του ζητάει από την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα διασφάλιζε ενίσχυση της συνεργασίας της με την ΕΕ και σε άλλους τομείς, όπως η Ενέργεια, για την οποία - συνεχίζει - θα μπορούσαν να «ανοίξουν» κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που σήμερα κρατάει «κλειδωμένα» η Λευκωσία. Παρατηρεί μάλιστα ότι κάτι τέτοιο «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και ότι πρόκειται για θέμα «στενά συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2021-04-17 00:00:00.0)
Συμφωνία για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 14 Απρίλη(2021-03-18 00:00:00.0)
Ζητούμενο οι «παραγωγικές» διμερείς σχέσεις(2020-07-08 00:00:00.0)
Διαρκές αλισβερίσι μονοπωλιακών συμφερόντων(2017-07-27 00:00:00.0)
Ευρωτουρκικό πρόβλημα;(2003-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ