Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Ευεργεσίες» και μπαλώματα σε βάρος της υγείας του λαού

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο γίνονται περαιτέρω τροποποιήσεις της σύμβασης που έχει υπογραφεί από το 2018, δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Οι ρυθμίσεις που τιτλοφορούνται στο νομοσχέδιο ως «αντιμετώπιση της πανδημίας» δεν είναι παρά νέα μπαλώματα που ανοίγουν άλλες τρύπες, με μετακινήσεις του ήδη ταλαιπωρημένου και κατάκοπου υγειονομικού προσωπικού, παρατάσεις συμβασιούχων κ.ο.κ., όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Παρατάσεις προβλέπονται και για την «επίταξη», όπως βάφτισε η κυβέρνηση την παροχή εκατομμυρίων στους κλινικάρχες για κάθε κλίνη COVID ή μη, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα όσα οφείλουν στο Δημόσιο με το λεγόμενο clowback σε ...160 δόσεις, δηλαδή «ζήσε Μάη μου».

Στο νομοσχέδιο περιέχεται επίσης η επικίνδυνη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα «των κοινωφελών ιδρυμάτων να ιδρύουν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που σημαίνει πρακτικά τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, επιτείνοντας τις αιτίες του σμπαραλιάσματος του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών. Ως «κοινωφελές» ίδρυμα παρουσιάζεται άλλωστε και το «Στ. Νιάρχος», που είναι παρακλάδι του γνωστού μεγάλου εφοπλιστικού ομίλου.

Η συζήτηση έδωσε και πάλι την ευκαιρία σε όλα τα αστικά κόμματα να λιβανίσουν την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και να εμφανίσουν τους εφοπλιστικούς ομίλους (π.χ. ίδρυμα Ωνάση, ίδρυμα Βαρδινογιάννη κ.ο.κ.) ως ...«μεγάλους ευεργέτες», αλλά και να προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά δημόσιο σύστημα Υγείας και επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αρκεί να βρεθεί κάποιος ...«ικανός να τους βάλει κανόνες».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε την πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών που ήταν σε εξέλιξη ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της δημόσιας Υγείας, που συνεπικουρείται και από τα άλλα αστικά κόμματα.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, χαρακτήρισε πρόκληση αφενός να περικόπτονται δημόσιες παροχές στην Υγεία, να αυξάνονται η ανταποδοτικότητα και οι πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κ.λπ. για να ενισχύονται η εμπορευματοποίηση, τα κέρδη και η δράση του κεφαλαίου σε βάρος της υγείας του λαού, αφετέρου δε «να εμφανίζεται το δικαίωμα των ασθενών σε απαραίτητες δημόσιες μονάδες Υγείας ως προσφορά από αυτούς που καταδικάζουν τον λαό στην εξαθλίωση».

Ανέδειξε τέλος ότι ο «ευεργέτης» εφοπλιστικός όμιλος Νιάρχου, που εκθείασαν όλοι, έχει έδρα τις Βερμούδες, γνωστό φορολογικό παράδεισο, και τα κέρδη του - όπως και όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι - τα βγάζει από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και από το ξεζούμισμα του λαού, που καλείται να πληρώνει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές τους, θυσιάζοντας βασικές ανάγκες του, όπως η υγεία. Οι πενταροδεκάρες που πετάει με τις δωρεές είναι για να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη ότι μπορεί να περισσέψει και κανένα ψίχουλο αν πάει καλύτερα η καπιταλιστική κερδοφορία, και ότι τα δικαιώματά τους είναι υπόθεση φιλανθρωπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ