Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεσμευμένες στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Εκ νέου διαβεβαιώσεις για τη δέσμευσή τους στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, στα οποία εντάσσονται και οι προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσαν χτες η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του τελευταίου (όπου μιλούσε για «εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας»).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το «Φόρουμ των Δελφών», ο Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Πάντα στέλνω μηνύματα φιλίας, διότι πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που επιτύχαμε με τον αγαπητό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα, έφερε οφέλη και στις δύο πλευρές. Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως μερικές φορές γίνονται και λάθη».

Πρόσθεσε - στον απόηχο των σχετικών διαρροών από την κυβέρνηση - πως «αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι συμφωνίες και τα μνημόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο», σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «περιμέναμε δύο χρόνια για την κατάθεσή τους, μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα. Οι λαοί μας, όμως - Μακεδόνες και Ελληνες - περιμένουν να προχωρήσει η Συμφωνία».

Ενώ, δίνοντας για μια ακόμα φορά το περιεχόμενό της, σημείωσε πως η Συμφωνία «αποτελεί μέτρο οικονομικής συνεργασίας, μέτρο κάλυψης του εναέριου χώρου μας από την ελληνική Αεροπορία, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Σμυρλής, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Φόρουμ «ισχυρή απόδειξη της θέλησης» της κυβέρνησης Ζάεφ «να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των γειτόνων και να θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς του Εμπορίου, των επενδύσεων, της συνδεσιμότητας, της Ενέργειας, της αναπτυξιακής βοήθειας, του Τουρισμού, καθώς επίσης σε άλλους τομείς», δίνοντας όλη την ατζέντα των μπίζνες.

Διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης «όσον αφορά την πλήρη ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που η ΕΕ έχει θέσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η διαδικασία αυτή συνιστά και τον μόνο τρόπο πορείας προς τα εμπρός» και ότι «στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γεωστρατηγικό συμφέρον» της ΕΕ η ένταξή τους σε αυτήν (2021-07-06 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι συνταγματικές αλλαγές για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2019-01-08 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-16 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους το ευρωατλαντικό σχέδιο (2018-10-06 00:00:00.0)
Νέα παζάρια μετά τη μεγάλη αποχή και το 91,4% υπέρ του «Ναι» (2018-10-02 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ (2018-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ