Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Και πάλι στην ευθύνη του λαού η πορεία της πανδημίας

Στην πλάτη του λαού φορτώθηκαν και η απόκρουση της «ινδικής» μετάλλαξης, η επιτάχυνση του εμβολιασμού και η παραπέρα μείωση των επιδημικών δεικτών, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με την «ινδική» μετάλλαξη («Δ»), η οποία όλο και περισσότερο προκαλεί ανησυχία διεθνώς, η αντιμετώπισή της παραπέμφθηκε στους εμβολιασμούς, οι οποίοι βέβαια ανέρχονται μόλις στο 31%.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, λιγότερα από 10 κρούσματα στην Ελλάδα «κι έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά». Σημειώθηκε ξανά ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι «και αφορούν ηλικίες που είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν», αλλά «σκόνταψαν» στη χαμηλή ροή των εμβολίων, στην άρνηση της κυβέρνησης να προμηθευτεί έγκαιρα όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της «ευκαιρίας» είναι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που παραμένουν ανεμβολίαστοι, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει εδώ και 7 μήνες για κατ' οίκον εμβολιασμούς.

Σχετικά με τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, έκανε λόγο για εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο διαμήνυσε ότι «υπερισχύει η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε ό,τι αφορά και την Αττική».

Κατά τ' άλλα, ούτε χτες ανακοινώθηκε κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, ενώ η όποια συζήτηση για την προστασία του λαού από χτες περιορίζεται στο «πέταγμα της μάσκας» σε εξωτερικούς χώρους που τελικά ανακοινώθηκε στην απογευματινή ενημέρωση. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, το φθινόπωρο «ενδέχεται και στους εξωτερικούς χώρους να ξανασυζητήσουμε για τη χρήση μάσκας».

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιούνη αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι από την υποχρέωση διενέργειας self test, αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας στην εστίαση μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι. Σε δεξιώσεις το ανώτατο όριο είναι 300 άτομα.

Η πορεία της πανδημίας

Χτες καταγράφηκαν 14 θάνατοι λόγω Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.595 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 271, μειωμένος κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 520, εκ των οποίων 7 εισαγόμενα, 225 στην Αττική, 41 στη Θεσσαλονίκη. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 4.100. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.455 και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 40%.

Μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές παρατηρούνται σε τουριστικούς προορισμούς, όπως σε Πάρο (15 κρούσματα προχτές και 2 χτες), Κω (54 προχτές, 7 χτες), Ρόδο (66 προχτές και 10 χτες, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αρχαγγέλλου) και Ικαρία (χωρίς κρούσμα τις προηγούμενες μέρες, 7 προχτές και 2 χτες).

Στο μεταξύ, σε αναμονή για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του 61χρονου γυναικολόγου στην Πιερία, 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό του με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer», βρίσκεται η οικογένειά του αλλά και η ιατρική κοινότητα. Πρόκειται για άτομο που είχε νοσήσει από κορονοϊό τον περασμένο Δεκέμβρη και, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, το περασμένο Σάββατο έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου και αμέσως αισθάνθηκε αδιαθεσία, η οποία θεώρησε ότι οφειλόταν στις παρενέργειες του εμβολίου. Η αδιαθεσία συνεχίστηκε και την Κυριακή με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου τελικά έφτασε χωρίς σφυγμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του αποδίδεται σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ