Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ζητά αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε αλλαγή τακτικής προχωρούν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς χτες μέσω του υπηρεσιακού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, απαίτησαν όχι μόνον από τη Ρωσία (που επισήμως δεν διαθέτει στρατεύματα στη Λιβύη αλλά μισθοφόρους της εταιρείας «Βάγκνερ») αλλά και από την Τουρκία να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λιβύη, που βέβαια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους οδήγησαν στο χάος με την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αξιοποίησε τη συμφωνία εκεχειρίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Οκτώβρη οι εμπόλεμες λιβυκές πλευρές και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων απ' το λιβυκό έδαφος.

Τον Δεκέμβρη, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις.

Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ινδία, Κίνα και Βρετανία, ζήτησαν μεταξύ άλλων να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί ρεπορτάζ των «Τάιμς» του Λονδίνου πως άθικτο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir S-1» που βρέθηκε σε πρώην πεδίο μάχης μεταφέρθηκε σε αμερικανική βάση στη Γερμανία με αμερικανικό «C-17 Globemaster» με το πρόσχημα πως δεν έπρεπε να πέσει «σε χέρια λαθρεμπόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ