Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε πολλές πόλεις

Καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και τα μεγάλα αδιέξοδα της συνεχιζόμενης τηλεκπαίδευσης

Από τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών αυτήν τη βδομάδα
Από τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών αυτήν τη βδομάδα
Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας έκαναν την Τρίτη εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων στη Γαλλία, καταγγέλλοντας αφενός τα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και οι μαθητές - φοιτητές, αφετέρου μια σειρά από σχέδια που η κυβέρνηση Μακρόν επιταχύνει, αξιοποιώντας την πανδημία για να υλοποιήσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις: Μεγαλώνοντας τη σύνδεση των εταιρειών με τα πανεπιστήμια, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την κεντρική κρατική ευθύνη για τα σχολεία, η οποία μετακυλίεται σχεδόν εξολοκλήρου στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς βέβαια παραπάνω χρηματοδότηση, κ.λπ.

Αναδεικνύοντας επίσης τις συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν να δουλέψουν, οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι οι μισθοί τους εδώ και καιρό είναι «παγωμένοι» σε χαμηλά επίπεδα, σε μια περίοδο με ακόμα πιο περίπλοκες απαιτήσεις, με δεδομένο ότι η τηλεκπαίδευση παραμένει καθημερινότητα για μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για παράδειγμα, στα τέλη Οκτώβρη τα περισσότερα πανεπιστήμια έκλεισαν ξανά, για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτη.

Καθηγητές μίλησαν σε Μέσα για τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική και για τους μαθητές, αφού δεν διασφαλίζεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ φυσικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, ειδικά σε μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα όπως η Γαλλία. Πανεπιστημιακός περιγράφει την «κατάθλιψη των φοιτητών» που εκφράζεται στο - διαδικτυακό - μάθημα και την οποία οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε διάφορα περιστατικά... Από τον φοιτητή που αναγκάστηκε να γυρίσει στο πατρικό του και πρέπει να κρατάει τα μικρότερα αδέρφια του για να πηγαίνουν οι γονείς του στη δουλειά, μέχρι τον φοιτητή που γύρισε στο πατρικό, όπου οι γονείς του δεν έχουν ούτε ίντερνετ ούτε άλλα μέσα». Αλλος αφηγείται ότι 29χρονος φοιτητής του, ο οποίος πάσχιζε να πάρει το πτυχίο του, «κατέρρευσε μπροστά μας στο Zoom. Ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας ότι δεν μπορούσε να διαβάσει για τη πτυχιακή του σε ένα δώμα 14 τετραγωνικών». Ενας τρίτος περιγράφει το πώς τα συνεχή διαδικτυακά μαθήματα κουράζουν τους φοιτητές: «Ομολογούν ότι μετά από 15-20 λεπτά εγκαταλείπουν το μάθημα. Το καταλαβαίνουμε από τις απορίες που διατυπώνουν».

Και ένας τελευταίος καθηγητής ξεκαθαρίζει: «Η εκπαίδευση εξ αποστάσεως "δεν τραβάει"! Αν τα πανεπιστήμια μείνουν κλειστά και μετά το Φλεβάρη, τα εκπαιδευτικά κενά θα είναι τόσο μεγάλα που ένας τεράστιος αριθμός φοιτητών δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ