Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιο ψηλά ο πήχης της δράσης και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Τον πήχη της καθημερινής δράσης και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών ανεβάζουν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να δυναμώσουν η πάλη και η διεκδίκηση για τη ζωή και τα δικαιώματα των γυναικών του μόχθου.

Η προστασία της υγείας στις συνθήκες του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας και των πολλαπλών «κυμάτων» της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, η ενημέρωση των γυναικών γύρω από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αποτελούν άξονες της δράσης της ΟΓΕ που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη.

«Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες με βάση τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται για τη δράση μας», τόνισε στην εισηγητική τοποθέτηση η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Σκιαγραφώντας τα καθήκοντα των συλλόγων και των ομάδων επισήμανε την ανάγκη «να απαντήσουμε μπροστά στις νέες θύελλες με τη συλλογική αγωνιστική δράση», που θα αποτελέσει τον «σπόρο για να πολλαπλασιαστούν τα αγωνιστικά σκιρτήματα, για να δυναμώσει η διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα».

Αναφερόμενη στη στάση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας, εξήγησε γιατί η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να αρνηθούν το ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή που αναμένει σιωπηλός τις εξελίξεις και γιατί αποτελεί γι' αυτές μόνη διέξοδος για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους η πάλη ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν τον πόλεμο.

Μιλώντας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να δείχνουν έμπρακτα πολλοί σύλλογοι, όπως της Μαγνησίας, αλλά και της Μυτιλήνης μετά την πρόσφατη τραγωδία στο ΚΥΤ της Μόριας, τόνισε ότι η αλληλεγγύη αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για να στραφεί η αγανάκτηση απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους και να μην επικρατήσει το ρατσιστικό μίσος.

«Παρών» στο κάλεσμα για μεγάλα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη

Το επόμενο διάστημα, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ εντείνουν την καθημερινή τους δράση για να συμβάλουν στην επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν στις 13 Οκτώβρη σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε πόλεις όλης της χώρας. Μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους στο μέτωπο της Υγείας, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία.

«Δυναμώνουμε την κοινή αγωνιστική δράση με εργατικά σωματεία, διεκδικώντας κατάργηση όλων των ΠΝΠ, εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και μέτρα υγείας στους χώρους δουλειάς, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ.

Μπροστά στην επίθεση που ήδη ξεδιπλώνουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και στα νέα μέτρα που σχεδιάζονται, υπογράμμισε την ανάγκη οι σύλλογοι και οι ομάδες να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση των γυναικών και στην οργάνωση των διεκδικήσεών τους. Στην προσπάθεια αυτή ξεχώρισε κλάδους με μεγάλη συμμετοχή γυναικών, όπως το Εμπόριο, ο Επισιτισμός - Τουρισμός, οι Τηλεπικοινωνίες, στους οποίους ήδη έχουν καταγραφεί βήματα στην κοινή δράση με σωματεία.

Η συμμετοχή γυναικών στις συγκεντρώσεις θα δώσει απάντηση και στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ενίσχυση της «ευελιξίας» μέσα από νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε τη δουλειά και τα ωράρια - λάστιχο ως «επιλογή» των εργαζομένων που αφορά τον τρόπο με τον οποίο «κατανέμουν» το χρόνο τους, η πρόεδρος της ΟΓΕ επεσήμανε: «Δεν είναι επιλογή της εργαζόμενης να είναι μέρα - νύχτα στη διάθεση του εργοδότη, δεν είναι επιλογή της η εποχιακή και εξαντλητική απασχόληση, οι συμβάσεις μιας μέρας, τα 10ωρα και τα 12ωρα στον Τουρισμό. Δεν είναι επιλογή της εμποροϋπαλλήλου και της αυτοαπασχολούμενης στο Εμπόριο τα σπαστά, ακανόνιστα ωράρια και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ούτε οι εργαζόμενες μητέρες που δουλεύουν με τηλεργασία "κατανέμουν το χρόνο τους όπως επιθυμούν". Αντίθετα, κάθε λεπτό είναι στη διάθεση του εργοδότη και παράλληλα τρέχουν να προλάβουν τις οικογενειακές, οικιακές υποχρεώσεις».

Μαχητικό πνεύμα κόντρα σε εμπόδια και δυσκολίες

Το μαχητικό πνεύμα της δράσης, χωρίς συμβιβασμούς με τα εμπόδια και τις δυσκολίες, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Συλλόγου της Καρδίτσας και του τρόπου που λειτούργησε στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία μεταξύ τους, φρόντισαν να έρθουν γρήγορα σε επαφή με τα μέλη του Συλλόγου, οργάνωσαν χωρίς καθυστέρηση την αλληλεγγύη στους πληγέντες με κάλεσμα που συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση, έβαλαν το στίγμα τους στην αγωνιστική διεκδίκηση.

«Αν δεν μπούμε μπροστά εμείς που ζούμε την καταστροφή, ποιος θα το κάνει;»... Η στάση που κράτησαν οι γυναίκες του Συλλόγου μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση και έδωσε τον τόνο της δράσης που δεν υποχωρεί μπροστά στις δυσκολίες, βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια, δίνει θάρρος και κουράγιο στις γυναίκες.

Με τη διάθεση να δώσουν τη μάχη για να μη ριζώσει στη συνείδηση των γυναικών ο συμβιβασμός με τη δουλειά - λάστιχο, την Υγεία - εμπόρευμα και την Παιδεία - κόστος που «δεν αντέχει» ο κρατικός προϋπολογισμός, οι σύλλογοι και οι ομάδες γυναικών συνεχίζουν τη δράση τους: Κάποιοι σύλλογοι, όπως στη Νίκαια, έχουν απευθυνθεί σε φορείς με βάση το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους για την Υγεία, έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις και σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσουν.

Στα χνάρια των περιοχών όπου ήδη συντονίζουν τα βήματά τους με τις σχολικές καθαρίστριες θα κινηθούν αρκετοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την αιτία που τις κρατά σε καθεστώς ομηρίας, αλλά και το αδιέξοδο του δρόμου των «ελάχιστων απαιτήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωντανή μεταφορά μιας πλούσιας πείρας (2021-10-26 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα (2021-02-20 00:00:00.0)
Δράση και πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του λαού (2020-06-27 00:00:00.0)
Δράση για την οργάνωση εργαζόμενων, άνεργων και νέων γυναικών (2013-02-24 00:00:00.0)
Δράση που να αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της αντιλαϊκής επίθεσης (2011-05-08 00:00:00.0)
Σταθμός για την οργάνωση της πάλης η 8η Μάρτη (2011-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ