Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατάλευκο χάος...

Παρά την έγκαιρη πρόγνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η έλλειψη της απαραίτητης για τέτοιες περιστάσεις υποδομής

Η Ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Αττική «βίωσαν» χτες για τα καλά τις συνέπειες από την κακοκαιρία αλλά και από την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού να επέμβει άμεσα όπου υπήρχαν προβλήματα. Η «ετοιμότητα» του κρατικού μηχανισμού εξαντλήθηκε και πάλι στην έγκαιρη διάγνωση για τη χιονοθύελλα που θα πλήξει τη χώρα και στη διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη εκχιονιστικών μηχανημάτων αλλά και ανθρώπινων χεριών! Ομως το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδείχτηκε είναι ότι, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για «κοσμογονία έργων υποδομής», για άλλη μια φορά η χώρα αποδείχτηκε γυμνή απέναντι σε καιρικά φαινόμενα που μπορεί να μην εμφανίζονται συχνά με τέτοια ένταση, αλλά δεν είναι και αφύσικα.

Πάντως, σε συνεδρίασή της υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας... εκτίμησε την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι χτες το μεσημέρι στη χώρα! Ο υπουργός, ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις, έκανε λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και... συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν, αφού το εθνικό δίκτυο γενικά αντιμετώπιζε πρόβλημα, καθώς στα περισσότερα σημεία του η κυκλοφορία διεξαγόταν μόνο με αλυσίδες, ενώ αλλού παρέμενε κλειστό.

Για το γεγονός ότι η βασική εθνική οδός, αλλά και κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ανοιγόκλειναν, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε εποχούμενους και κυκλοφοριακό χάος, για την κυβέρνηση φταίνε τα «ακραία φαινόμενα». Το γεγονός ότι το πανάκριβο νέο αεροδρόμιο των Γερμανών αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση (έφτασαν στο σημείο να ρίχνουν νερό με οχήματα της Πυροσβεστικής στα αεροπλάνα για να φύγει ο πάγος, όταν αυτό πρέπει να γίνεται με ειδικό υγρό), για την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα μπροστά στη θεό του κέρδους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το γεγονός ότι οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα, για την κυβέρνηση είναι... αποκέντρωση εξουσιών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπιζαν χτες οι περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ενώ «ελεγχόμενη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών την κατάσταση στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα. Σημαντικά προβλήματα αντιμετώπιζε η Εύβοια, η οποία αναμενόταν να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εντονη ήταν η χιονόπτωση στην περιοχή του Μαρτίνου Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα στο σημείο της Εθνικής Οδού από Καμμένα Βούρλα έως Αθήνα, όπου η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες, ενώ ο δρόμος έκλεινε και άνοιγε κάθε τόσο. Για τη διάνοιξη των δρόμων ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού.

Η διέλευση των οχημάτων γινόταν με αλυσίδες σε αρκετά τμήματα των Εθνικών Οδών Αθηνών - Λαμίας (κυρίως στο ύψος της Μαλακάσας) και Αθηνών - Τρίπολης (κυρίως στο κομμάτι από Κόρινθο έως Τρίπολη) ενώ από τις 7 μ.μ. έκλεισε η Εθνική Αθηνών - Κορίνθου. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Κλειστός ήταν ο δρόμος Σπάρτης - Καλαμάτας.

Μέχρι και χτες περίπου 80 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα, κυρίως στους εξής νομούς: Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Λευκάδας και Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ κανονικά λειτουργούσαν όλα τα αεροδρόμια (άσχετα αν ματαιώθηκαν πτήσεις και σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις), ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους από όλα τα λιμάνια. Μάλιστα, ορισμένα πλοία μεταφέρθηκαν σε πιο ασφαλή λιμάνια, λόγω θαλασσοταραχής. Σε εφημερία ήταν χτες όλα τα νοσοκομεία, ενώ 65 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν σε ετοιμότητα και χτες το βράδυ αναμενόταν να προστεθούν άλλα 10 (άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις δε διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, ή ήταν μπλοκαρισμένα μέσα στο κυκλοφοριακό χάος).

Συνεχείς διακοπές ρεύματος παρουσιάστηκαν σε Αγ. Στέφανο, Βριλήσσια, Καπανδρίτι, Κηφισιά, Μεσόγεια και νότια Εύβοια, λόγω βλάβης σε αγωγούς υψηλής και μέσης τάσης. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το δίκτυο της ΔΕΗ ανοιχτό», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης.

Στη βορειανατολική Αττική κλειστοί ήταν οι περισσότεροι δρόμοι και καταβαλλόταν προσπάθεια διάνοιξής τους από μηχανήματα των δήμων.

Κατά τα άλλα, η ΓΓΠΠ περιμένει πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας από σήμερα, αλλά η ίδια θα είναι - όπως ανακοίνωσε - σε επιφυλακή μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί! Σωθήκαμε δηλαδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ