Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9/10 στις 5.30 μ.μ. στη Σπάρτη, στην κεντρική πλατεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής «υποδέχονται» αγωνιστικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει τον εμπαιγμό απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.

Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία αναδεικνύει μεταξύ άλλων το πρόβλημα των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού. Οπως επισημαίνει, «ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς με τεράστια προβλήματα, τρεις χαμένες χρονιές λόγω ελλιπούς δακοκτονίας και εξευτελιστικές τιμές σε λάδι και βρώσιμη ελιά. Οι τιμές συνολικά στα αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές, ενώ το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Τα καιρικά φαινόμενα και οι αρρώστιες, όπως ο καύσωνας στην ανθοφορία της ελιάς, πρόσφατα οι βροχές που κατέστρεψαν τα σταφύλια και ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα ολοκληρώνουν την καταστροφή μας. (...) Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ είτε σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει είτε όταν αποζημιώνει αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και όχι στο 100% της ζημιάς».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν στους παραγωγούς να βγάζουν μεροκάματο. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων. ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, διασφαλίζοντας γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και αναγκαστικής είσπραξης. Κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ