Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩ
Εκρηκτική κερδοσκοπία στην αγορά

Οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη φτάνουν μέχρι και το 47,1%. Κατά 13,3% ανατιμήθηκε σε πολλές περιπτώσεις το ψωμί. Καλύπτει την κερδοσκοπία η κυβέρνηση, που κάνει λόγο για...«μεμονωμένα φαινόμενα»

«Μεμονωμένα φαινόμενα» χαρακτήρισε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, τη σωρεία των ανατιμήσεων - παρατηρήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 47,1% ενώ το ψωμάκι ανατιμήθηκε κατά 13,3% - με πρόσχημα την προσαρμογή στο ευρώ σε εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά κάλυψη στην παρατηρούμενη κερδοσκοπία. Το πρόβλημα του υπουργού βέβαια, δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η κερδοσκοπία και οι συνέπειές της στις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτό που κυρίως τον απασχολεί είναι να μην... αμαυρωθεί η εικόνα του ευρώ και συνειρμικά το νέο νόμισμα συνδεθεί με κερδοσκοπικά φαινόμενα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να μην αμαυρωθεί η εικόνα του ευρώ από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις». Ευρισκόμενος προφανώς σε δυσχερή θέση, υποστήριξε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για τις ανατιμήσεις» απειλώντας για μια ακόμη φορά με... πυκνούς και εντατικούς ελέγχους των συνεργείων του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, που στην πράξη έχουν αποδειχθεί άσφαιρα πυρά... Για το μόνο που δεν είπε λέξη ο υπουργός είναι ότι η κερδοσκοπία είναι το πιο γνήσιο τέκνο της «ελεύθερης αγοράς» που με τόση συνέπεια υπηρετεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του και ότι με βάση τη λογική της «ελεύθερης» αυτής αγοράς οι ανατιμήσεις είναι και θεμιτές και νόμιμες... Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με θέμα την πορεία προσαρμογής του ευρώ.

Στο μεταξύ την ανηφορική οδό ακολουθούν οι τιμές σε εκατοντάδες εμπορεύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις όπως στο σουβλάκι που παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις μέχρι και 46%, (από 350 δραχμές στο 1,5 ευρώ) στο «γύρο κοτόπουλο τη μερίδα» 13,3%, στο ψωμί 13,3% (από 300 δραχμές σε 1 ευρώ) στο κουλούρι 47,1% (από 70 στα 30 λεπτά) στο σερβιριζόμενο καφέ 13,6%, στο λάδι, 19,1%, στα κατεψυγμένα ψάρια 5,6%, στα εισιτήρια κινηματογράφου 10%, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 0,6%, στο εισιτήριο σε μπαρ με ποτό 9%, στις τυρόπιτες 16,8% κλπ.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Οικονομίας με δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το 20% των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία έχει ήδη αποσυρθεί, περίπου 560 δισ. δραχμές, ενώ μέχρι το τέλος του Γενάρη η δραχμή θα έχει εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά...». Ανέφερε επίσης ότι οχτώ στους δέκα Ελληνες έχουν στις στέπες τους μόνο ευρώ, ενώ επτά στους δέκα έχουν κάνει τουλάχιστον μια συναλλαγή σε ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ