Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οχι άλλος εμπαιγμός στους πλημμυροπαθείς

Να σταματήσουν τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%

Eurokinissi

Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού όπως επισημαίνει, «ο "θησαυρός" που έταζε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολυδιαφημιζόμενη τροπολογία για την τάχα γρήγορη απονομή αποζημιώσεων, αποδείχθηκε "άνθρακας"».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως με την τροπολογία που ψηφίστηκε «δεν αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής, δεν εξασφαλίζεται πλήρης αποζημίωση της παραγωγής και κυρίως δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασφαλιζόμενη αξία υπολείπεται της πραγματικής αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε, ειδικά φέτος, που ήταν ποσοτικά και ποιοτικά μια καλή χρονιά για το βαμβάκι. Να πάρουμε υπόψη ότι οι ζημιές έγιναν την περίοδο της συλλογής του βαμβακιού και η αναμενόμενη απόδοση σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούσε τα 450 κιλά ανά στρέμμα. Ομως ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει στην παραγωγή τελικά μόνο τα 340 κιλά».

Ταυτόχρονα στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης, που υποσχόταν γενναία (έως 70%) και άμεση προκαταβολή της αποζημίωσης μέχρι μέσα Οκτώβρη, αλλά σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η καταβολή της αποζημίωσης εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο στη θέληση να το αποφασίσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη Γενάρη, και μάλλον μόνο σε αυτούς που θα εκτιμηθεί στο 100% η ζημιά.

«Αν πάρουμε επίσης υπόψη πως το 60% - 70% των αγροτών είναι ασφαλισμένοι στο -20% της ασφαλιζόμενης αξίας του ΕΛΓΑ στη δήλωση ΟΣΔΕ και πολλά βαμβάκια είναι υποβαθμισμένα πλέον, με συνέπεια να τα παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή (όχι πως οι υπόλοιποι παραγωγοί παίρνουν ικανοποιητική τιμή), καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και της επιβίωσης σε αρκετούς παραγωγούς», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Και καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να διαλέξουν το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης και συσπείρωσης στους Αγροτικούς Συλλόγους, για να διεκδικήσουν:

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές κατεστραμμένων καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού, στο 100% του χαμένου εισοδήματος, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια. Αποζημίωση από το κράτος για τα χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές από διάβρωση, φερτές ύλες, μπάζα κ.λπ.

-- Τώρα να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

-- Διαγραφή τόκων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα των χρεών όλων των πληγέντων σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματός τους. Απαλλαγή τους από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη.

-- ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ (2021-06-25 00:00:00.0)
Απαιτούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις για τον παγετό (2021-04-20 00:00:00.0)
Απάντηση στα «πανηγύρια» του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ (2018-04-20 00:00:00.0)
Περιοδεία στους χαλαζόπληκτους της Μαγνησίας (2014-06-04 00:00:00.0)
Ζημιές σε σιτηρά στο Νομό Λάρισας (2014-05-10 00:00:00.0)
Ζητούν κάλυψη των ζημιών (2013-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ