Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Μόνιμα στο στόχαστρο η Κίνα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τις θαλάσσιες διαφορές Ινδονησίας - Κίνας σε διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Νατούνα αξιοποίησε χτες στην Τζακάρτα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να προωθήσει μια πιο δυναμική αμερικανική παρουσία σε επίπεδο στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα βρουν «νέους τρόπους» για τη διασφάλιση των ινδονησιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην αμφισβητούμενη περιοχή χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της Κίνας παράνομες. Χαιρέτισε ακόμη «την αποφασιστική δράση» της Τζακάρτας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η Ινδονήσια ομόλογός του, Ρέτνο Μαρσούντι, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη δεύτερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα της χαρακτηρίζοντας στρατηγικές τις διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ινδονησία, που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τάχθηκε επίσης υπέρ της σταθερής και ειρηνικής συνεργασίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και της ανάπτυξης διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Πομπέο επισκέπτεται σήμερα το Βιετνάμ στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων. Πριν από την Ινδονησία είχε επισκεφθεί την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ