Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις ρωσικών δυνάμεων με τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ

Ακόμα πιο εύθραυστη φαντάζει η ρωσο-τουρκική εκεχειρία της 5ης Μάρτη στη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Αφορμή δίνουν οι δύο διαδοχικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού σε θέσεις τζιχαντιστών την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες τζιχαντιστές της οργάνωσης «Φάιλακ αλ Σαμ», που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, ένα κατεστραμμένο στρατόπεδο νεοσύλλεκτων και μία αποθήκη λαθραίου συριακού πετρελαίου που έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ο Τούρκος αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ σε δημοσιογράφο του «Αλ Τζαζίρα», εκτίμησε ότι η επιλογή του χρόνου των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. «Η αρμενο-αζερική διένεξη είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, γιατί συμβαίνει σε χώρο που η Μόσχα εκλαμβάνει ως δική της "πίσω αυλή" και "σφαίρα επιρροής"», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, μεταξύ των οποίων η ρωσική δυσαρέσκεια για τη συνέχιση της δράσης οργανώσεων τζιχαντιστών - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» (π.χ. «Tahrir al-Sham»), τις οποίες η Τουρκία υποτίθεται ότι θα «εξουδετέρωνε».

Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ απασχόλησαν στα μέσα της βδομάδας τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Δεν έγινε γνωστό ούτε το τι συζήτησαν, ούτε αν κατέληξαν κάπου. Την ίδια περίοδο όμως η αντίδραση οργανώσεων ενόπλων που συμμετέχουν στον φιλοτουρκικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» ήταν χαρακτηριστική και ενδεχομένως δηλωτική της τουρκικής στάσης. Οι ένοπλοι της οργάνωσης «Φάιλακ αλ Σαμ» πραγματοποίησαν την Πέμπτη δεκάδες επιθέσεις με κινητές μονάδες πυροβολικού κατά συριακών και ρωσικών στρατευμάτων, χωρίς να επιβεβαιωθούν τυχόν πλήγματα στο έμψυχο δυναμικό των δύο στρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ