Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ
Μεταφορά πείρας από Τουρκία και Ιταλία

Δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο έχει δώσει το ΠΑΜΕ στη δημοσιότητα, στα οποία μιλούν συνδικαλιστές από την Τουρκία και την Ιταλία, δείχνοντας ότι σε κάθε χώρα η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και εργοδοσίας!

Το βίντεο της Τουρκίας βρίσκεται στη διεύθυνση https://youtu.be/7OUqfXjyhMIs και της Ιταλίας στη διεύθυνση https://youtube/H5NQB5wUulA και στις ιστοσελίδες του ΠΑΜΕ στην κατηγορία Πολυμέσα και του «902.gr» αντίστοιχα. Και τα δύο έχουν ελληνικούς υπότιτλους οι οποίοι ενεργοποιούνται με το τετράγωνο εικονίδιο, κάτω δεξιά της οθόνης.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Nakliyat Is της Τουρκίας (των μεταφορών), Αλί Ριζά Κουτσουκοσμάνογλου, μεταξύ άλλων αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που χτυπά τη συλλογική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ, γενικότερα το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στο τι επικρατούσε πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβρη του 1980 στην Τουρκία και τι σήμερα, σημειώνει: Πριν υπήρχαν 878 συνδικάτα, σήμερα υπάρχουν μόνο 90 και μόνο 50 από αυτά έχουν δικαίωμα σύναψης ΣΣΕ. Πριν το μερίδιο της εργατικής τάξης στο εθνικό εισόδημα ήταν 36% και τώρα 12%. Πριν τα μέλη των Συνδικάτων ήταν το 35% του συνόλου των εργαζομένων και τώρα το 13%. Πριν ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονταν από ΣΣΕ ήταν 35% και τώρα είναι μόλις 5%.

Η Σίνθα ντε λα Πόρτα, εκπρόσωπος της USB (Συνδικαλιστική Ενωση Βάσης) της Ιταλίας, σημείωσε ότι εδώ και τριάντα χρόνια όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, «κεντροαριστέρες» και «κεντροδεξιές», προώθησαν και εφάρμοσαν τους νόμους περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης. Πρόσθεσε πως σε ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες υπάρχουν αυξημένοι περιορισμοί, όπως η κήρυξη της απεργίας ένα μήνα πριν από την πραγματοποίησή της και η απαγόρευση πλήρους διακοπής τους. Τώρα, σε καιρό πανδημίας η κυβέρνηση προώθησε μέτρο αναστολής των απεργιών, ωστόσο η USΒ κάλεσε σε απεργία τον περασμένο Μάρτη και για τη δράση της αυτή της επιβλήθηκε πρόστιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ