Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Σον Κόνερι

Ο Τόμας Σον Κόνερι «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, το προηγούμενο Σάββατο.

Γεννήθηκε στο Φάουντεμπριτζ, μια φτωχή συνοικία του Εδιμβούργου, στις 25 Αυγούστου 1930, από πατέρα εργάτη και μητέρα καθαρίστρια. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, αφού αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο σε πολύ νεαρή ηλικία και να κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Στα 17 του κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά για λόγους υγείας δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα. Η σωματική του διάπλαση τον βοήθησε να εργαστεί ως μοντέλο στην Καλών Τεχνών και μπόντι μπίλντερ και το 1953 κέρδισε την τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Mr Universe, γεγονός που του άνοιξε τις πόρτες του θεάματος στη Μ. Βρετανία και αργότερα στις ΗΠΑ.

Το 1962 επιλέχθηκε να ενσαρκώσει τον μυστικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ, ρόλο που έχει ταυτιστεί με τον ίδιο μέχρι τις μέρες μας, χαρίζοντάς του παγκόσμια αναγνώριση. Ο Σον Κόνερι εμφανίστηκε ως Τζέιμς Μποντ σε 7 ταινίες. Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο Σίντνεϊ Λιούμετ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, και κέρδισε ένα Οσκαρ, 3 Χρυσές Σφαίρες και δύο βραβεία BAFTA. Δυνατές είναι οι ερμηνείες του στις ταινίες όπως «Το όνομα του ρόδου», «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία», «Ο Βράχος», «Λάνσελοτ ο πρώτος ιππότης» κ.ά.

Το 2000 χρίστηκε με τον τίτλο του ιππότη. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ