Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μπουλντόζες του στρατού ισοπεδώνουν χωριό Βεδουίνων και σχολεία

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών είναι ένα από τα μαρτύρια που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι

Copyright 2019 The Associated

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών είναι ένα από τα μαρτύρια που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η υποκριτική «ευθιξία» της ΕΕ για τη στυγνή ισραηλινή κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων δεν εμπόδισε χτες την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους χωριού Βεδουίνων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι 73 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 41 παιδιά.

Οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού καταγράφηκαν από αξιωματούχο του ΟΗΕ να καταστρέφουν το βράδυ της Τρίτης κατοικήσιμες σκηνές, στάβλους, τουαλέτες, ηλιακούς συλλέκτες για ηλεκτροδότηση και άλλες δομές στο χωριό Χιρμπέτ Ούμσα.

Από τη μεριά της, η ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστινίους, COGAT, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει κυνικά ότι πραγματοποιήθηκε «η κατεδάφιση παράνομων δομών».

Παρ' όλα αυτά, χτες το πρωί οι δεκάδες χωρικοί επέστρεψαν στο χώρο της καταστροφής, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναστήσουν ορισμένες σκηνές του οικισμού τους. Ορισμένοι από τους Βεδουίνους μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησαν ότι σκοπός των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων είναι να τους διώξουν ώστε να κατοικηθεί η γη τους από Εβραίους εποίκους.

Η Ιβόν Ελ, συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε πως υπηρεσίες αρωγής επισκέφθηκαν το Χιρμπέτ Ούμσα και κατέγραψαν 76 κατεστραμμένες δομές, «περισσότερες απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη επιχείρηση κατεδάφισης την τελευταία δεκαετία».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σχεδίασε την κατεδάφιση ώστε να συμπέσει με τη μέρα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη αλλού.

Η έκκληση της ΕΕ

Είχε προηγηθεί υποκριτική «έκκληση» της ΕΕ προς το Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει όλες τις κατεδαφίσεις, μετά την «καταστροφή πάνω από 70 δομών, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εγκαταστάσεων διαβίωσης και αποχέτευσης, που ανήκαν σε 11 παλαιστινιακές οικογένειες με 41 παιδιά στο Κιρμπέτ Αμσά αλ-Φόκα, στη βόρεια κοιλάδα της Ιορδανίας. Εκπρόσωπος της ΕΕ αποδοκίμασε χτες τη μεγάλης κλίμακας κατεδάφιση, θεωρώντας την ως επιβεβαίωση «της λυπηρής τάσης δήμευσης και κατεδαφίσεων που παρατηρείται από τις αρχές του έτους». Πρόσθεσε ότι με κατεδάφιση απειλούνται ακόμη άλλα 52 παλαιστινιακά σχολεία, εκτιμώντας ότι τέτοιες εξελίξεις «αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών».

  • Νωρίτερα χτες αξιωματούχοι του Μαλάουι ανακοίνωσαν πως εντός του 2021 θα ανοίξουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Με τον τρόπο αυτό, το Μαλάουι γίνεται η πρώτη αφρικανική χώρα που αποκτά διπλωματική αποστολή στην κατεχόμενη πόλη. Την εξέλιξη επικρότησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Αϊζενχάουερ Εμκάκα, λέγοντας πως επιβεβαιώνει τάχα ...«τις κοινές μας αξίες της ευημερίας και της ειρήνης». Στο παρελθόν η Ακτή Ελεφαντοστού, το Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και η Κένυα είχαν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. Μετά τον πόλεμο του Οκτώβρη του 1973 μεταξύ του Ισραήλ και μιας ομάδας αραβικών χωρών, οι αφρικανικές αυτές χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην πόλη. Σήμερα πολλές αφρικανικές χώρες έχουν την πρεσβεία τους στο Τελ Αβίβ, αλλά καμία στην Ιερουσαλήμ, μια πόλη που διεκδικούν για πρωτεύουσά τους τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι. Το Μαλάουι είναι μια από τις λίγες αφρικανικές χώρες που έχει δεσμούς με το Ισραήλ αδιάκοπα από το 1964 και μετά, αλλά δεν διαθέτει πρεσβεία στη χώρα, διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ