Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΖΩΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΖΩΗΣ
ΦΩΤ.

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΘΕΟΔΟΣΗ ΖΕΡΒΑ, συνταγματάρχη ε.α., ο οποίος πήρε μέρος στον πόλεμο του 40-41, στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο στο ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ζένια Ζέρβα

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΝΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τους αγώνες και τις θυσίες του.

Την Κυριακή, 13 Γενάρη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αγρινίου θα γίνει το μνημόσυνό του.

Ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν στο βαθύ πένθος μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Η σύζυγος Ευαγγελία Ζανιά

Τα παιδιά Πανταζής και Βελισσαρία

* * *

Φωτ. 2

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ, γεωπόνος, στέλεχος του ΚΚΕ και αντιστασιακός στην επαρχία Πωγωνίου και Ζαγορίου, μετά τη Βάρκιζα βασανίστηκε στις φυλακές, όταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου και πέθανε.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, επίσης γεωπόνος, στέλεχος του ΚΚΕ στην ίδια περιοχή και αντιστασιακός, δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1946 από παρακρατικούς τρομοκράτες.

Κώστας Δημουλάς
Κώστας Δημουλάς
Στη μνήμη των δύο συγχωριανών μου αγωνιστών από τα Δολιανά Ιωαννίνων προσφέρω 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Φάνης Παππάς, αντιστασιακός

* * *

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1927 στο Μεγανήσι Λευκάδας. Στην κατοχή ήταν Αετόπουλο. Μετά την Απελευθέρωση εντάχθηκε στην ΕΔΑ και το 1983 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλονησίου, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και για πολλά χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος στο χωριό του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η ΝΕ Λευκάδας πρόσφερε στην Οικονομική Εξόρμηση 50.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΚΟΡΙΝΗ και της εξαδέλφης μου ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΥ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Βύρωνα 35.000 δρχ.

  • Επίσης προσφέρω άλλες 35.000 δρχ. στην Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη των αγωνιστών ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΡΙΝΗ και ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΒΙΔΗ, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1946 στο Ασήμι Λακωνίας.

Αγγέλα Λαγουσάκου-Καρβουνιάρη

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΛΕΚΑ και των θείων μας ΒΑΓΓΕΛΗ, ΑΝΘΟΥΛΑΣ και ΓΙΩΡΓΟΥ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ ΤΑ και Κινημάτων του Δήμου Ζωγράφου, 30.000 δρχ.

Νίκος, Λεωνίδας, Αγγελική Γκλέκα

Δημήτριος Φλώρος
Δημήτριος Φλώρος
* * *

Φωτ.

Την 1η Γενάρη έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του κομμουνιστή ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Χαρίκλεια και τα παιδιά του Γιώργος-Μαρία-Δημήτρης προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση 50.000δρχ., μέσω ΚΟΒ ΤΑ Χαϊδαρίου.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ γεννήθηκε στην Αράχωβα Βοιωτίας το 1921, μέλος της ΟΚΝΕ από το 1938 και μέλος του ΚΚΕ από το 1944, στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή Παρνασσίδας. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από τους Χίτες, δεν παρουσιάστηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στον αστικό στρατό και κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 3 Αυγούστου 1947 στη μάχη της Αράχωβας.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Ηλίας Φλώρος πρόσφερε για την Οικονομική Εξόρμηση 50.000δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

* * *

Η Ελένη Βορίλα πρόσφερε 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή συζύγου της ΚΩΣΤΑ ΒΟΡΙΛΑ και των γονιών της.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΤΣΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας.

Οικογένειες Κώστα Λιαπάτη-Γεωργίας Νιάρχου

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΜΑΛΗΣ, παιδί φτωχής οικογένειας, με πολλές στερήσεις κατόρθωσε, το 1938, να αποφοιτήσει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στην Κατοχή, παρά τη μικρή αναπηρία που είχε στο δεξί πόδι του, εγκατέλειψε τη νομαρχία Λαμίας, όπου εργαζόταν και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ στο Καρπενήσι και στο Γαρδίκι Φθιώτιδας.

Μετά την Απελευθέρωση επανήλθε στη θέση του στη νομαρχία, αλλά άρχισαν οι διώξεις. Μετατέθηκε στη νομαρχία Σάμου και από εκεί στη νομαρχία Καλαμάτας, από όπου απολύθηκε το 1947 με το βαθμό του Α' Γραμματέα της νομαρχίας. Στη συνέχεια πιάστηκε και στάλθηκε εξορία γιατί αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ.

Οι ταλαιπωρίες κλόνισαν την υγεία του με αποτέλεσμα να πεθάνει σε ηλικία 44 χρόνων. O Χρήστος Τσαμαλής παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του συνεπής και αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ και σε μας άφησε ένα φωτεινό παράδειγμα συνέπειας αγωνιστή και αταλάντευτου κομμουνιστή.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ο εξάδελφός του Μίλτος Τσαμαλής

* * *

Η Γεωργία Ρογκάκου, η Αθηνά Κόττη-Λάτση, η Γεωργία Κιντή και ο Θανάσης Αθανασόπουλος προσφέρουν στην ΚΟΒ Γυθείου 35.000 δρχ. στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, καπετάνιου του ΔΣΕ στο Μοριά, του ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΤΤΗ, ταξίαρχου του ΔΣΕ στο Μοριά, του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ, δημάρχου για πολλά χρόνια στην Ηλιούπολη και του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Φωτ.

ΖΩΗΣ Σπυρ.ΦΙΛΙΠΠΑΣ από Δρυμώνα Λευκάδας: Κι αν πέρασαν χρόνοι τρεις από κείνη τη θλιμμένη Κυριακή (10.1.1999), που ξαφνικά και αναπάντεχα έφυγες από κοντά μας, λεβέντης και αγέρωχος, στητός κι ολόρθος, έτσι όπως περπάτησες κι έζησες όλη τη ζωή σου, ούτε για μια στιγμή η ιερή σου μνήμη δεν έφυγε από το μυαλό και την καρδιά μας, ούτε για μια στιγμή η άγια εικόνα δεν έσβησε από τα μάτια μας. Φάρος φωτεινός, φωτίζεις το δρόμο που χάραξαν οι αγώνες σου, το δρόμο που οδηγεί στους στόχους που έβαλες στη ζωή σου.

Ο αγωνιστής Ζώης Σπ. Φίλιππας εντάχθηκε από έφηβος στο λαϊκό προοδευτικό κίνημα, αντιπάλεψε τη δικτατορία του Μεταξά, αντιτάχθηκε στους φασίστες εισβολείς στα βουνά της Αλβανίας, όπου ανδραγάθησε, εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ, αγωνίστηκε από τις γραμμές του μόνιμου ΕΛΑΣ ως καπετάνιος της μαχητικής ομάδας Δρυμώνα, κι αργότερα ως αγωνιστής του 2/39 Συντάγματος, ήταν παρών σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, αντιστάθηκε στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Για όλη την προσφορά στην πατρίδα «αμείφθηκε» με στρατοδικεία, φυλακίσεις, εξορίες, απάνθρωπα βασανιστήρια, κατατρεγμούς, δικαστήρια. Σαν γνήσιος λαϊκός ποιητής, ύμνησε με τους στίχους του τους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες και πολλά από τα ποιήματά του, έγιναν αντάρτικα τραγούδια που εμψύχωσαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα βουνά και στις φυλακές.

Στην άσβηστη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του Σπύρος και Ρούλα Φίλιππα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-01-03 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-12-21 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-12-11 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-11-11 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-12-31 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ