Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική διαμάχη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις αλλά και οι πάνω από 70 εκατομμύρια ψήφοι που εξασφάλισαν και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ, τροφοδοτούν τις κόντρες ανάμεσα στον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ και η επικεφαλής της λεγόμενης «Κυβέρνησης Γενικών Υπηρεσιών» Εμιλι Μέρφι αρνούνται να συνεργαστούν με το επιτελείο συνεργατών του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και της νεοεκλεγείσας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, αναμένοντας την έκβαση δικαστικών προσφυγών για πιθανή νοθεία σε πολιτείες με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο υποψηφίων. Οπως είναι γνωστό, η ομάδα του Τραμπ διεξάγει δικαστικές μάχες σε πολλές πολιτείες όπου κέρδισε ο Μπάιντεν, όπως η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα κ.ά., σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ζήτησε χτες από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τυχόν «ουσιαστικές καταγγελίες» για παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Ο Μπαρ διευκρίνισε πάντως ότι η επιστολή του δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εντοπίσει αποδείξεις για παρατυπίες στις εκλογές οι οποίες επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Τις κινήσεις του επιτελείου Τραμπ κάλυψε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, που τόνισε ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος «έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν παρατυπίες». Ο ίδιος δεν αναγνώρισε τον Μπάιντεν και την Χάρις.

Από την άλλη, το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι τροφοδοτεί τις «τραβηγμένες καταγγελίες» του Τραμπ για νοθεία, σχολιάζοντας ότι τέτοιες προσφυγές απορρίπτονται με γέλια από τα δικαστήρια η μία μετά την άλλη.

Μάας: Θα συνεχιστούν τα ζητήματα ΗΠΑ - ΕΕ

Οι βασικές προκλήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ θα παραμείνουν γιατί «τα ζητήματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς», τόνισε χτες βράδυ με συνέντευξη στο πρακτορείο ΑΡ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, διέκρινε ότι η εκλογή Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα δημιουργεί «νέες ευκαιρίες για μία νέα συμφωνία» στις διατλαντικές σχέσεις. Εκρινε πως «χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για τη διατλαντική σχέση, στη βάση της οποίας θα απαντάμε σε διεθνείς προκλήσεις με διεθνείς λύσεις και όχι με πολιτική τύπου "Πρώτα η Αμερική" ή "Πρώτα η Ευρώπη"!».

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε τη συμφωνία πώλησης 50 μαχητικών αεροσκαφών «F-35» και πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας 23,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο κινήσεων απέναντι στο Ιράν. Η συμφωνία επιτυγχάνεται μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων των Εμιράτων με το Ισραήλ, που θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Χτες επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνεχάρη σε μήνυμά του τον Μπάιντεν και επισήμανε την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησής του «να εργαστεί στενά με την αμερικανική διοίκηση» και ότι «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη». Ακόμα απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα για τον Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ