Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινδυνεύει να καταστραφεί το έδαφος μετά τον «Ιανό»!

Δύο μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, οι αγρότες της περιοχής όχι μόνο περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν να σταθούν όρθιοι τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σε μια περίοδο που συνυπάρχουν η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού και μια σειρά από άλλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με επιπλέον δυσκολίες όσον αφορά τις καλλιέργειές τους.

Οπως διαπιστώνουν οι ίδιοι, αλλά επισημαίνουν και επιστήμονες, ο «Ιανός» προκάλεσε εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, πρόβλημα που υπήρχε και στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις κώφευαν. Μέχρι τώρα οι αγρότες όργωναν κάθε χρόνο τα χωράφια τους και οι μικρές σχετικά απώλειες, οι πέτρες που έμεναν στην επιφάνεια και τα μικρά αυλάκια που σχηματίζονταν, καλύπτονταν με την κατεργασία του εδάφους.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβηκαν εκείνες τις μέρες από τις πλαγιές των ορεινών όγκων μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν στα σημεία με μικρότερες κλίσεις. Μια «λούνη» καλύπτει σήμερα πολλά χωράφια κοντά στη Μητρόπολη και στην Καρδίτσα. Βέβαια η ροή και η τεράστια ορμή του νερού μετέφεραν και πέτρες μικρότερες ή μεγαλύτερες, και άλλα υλικά, όπως τμήματα δέντρων, πνιγμένα ζώα κ.λπ. Η ζημιά στα χωράφια αυτά είναι γενικότερα μικρή, καθώς τα περισσότερα φερτά υλικά είναι γόνιμο έδαφος, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Προβλήματα θα υπάρχουν από τις αποθέσεις άλλων υλικών, όπως πέτρες και άλλα υλικά, που θα πρέπει να απομακρυνθούν αν είναι πολλά. Στα επικλινή εδάφη, σε υψηλότερο υψόμετρο η ζημιά είναι τεράστια, καθώς γόνιμο έδαφος αποσπάστηκε από τα χωράφια, κάνοντας σημαντική ζημιά στη γονιμότητά του. Εικόνες από πολλές περιοχές δείχνουν «νεροφαγιές», ουσιαστικά αυλάκια ροής του νερού της απορροής, με βάθος πολλών εκατοστών. Αλλοι αγρότες, που είχαν τα χωράφια τους οργωμένα με καλοκαιρινό όργωμα, υποστηρίζουν ότι όλο το χαλαρωμένο χώμα έφυγε από το χωράφι τους και έμεινε το από κάτω, που είναι λιγότερο γόνιμο.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, που θα μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους και θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι βιοπαλαιστές αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα αποκατάστασης και να δημιουργήσει υποδομές που θα τους προστατεύουν από τέτοια προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ