Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
«Τροχοδρόμηση» ιδιωτικοποίησης με βαριές συνέπειες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αρχίζει σήμερα η συζήτησή του, σε επίπεδο αρμόδιας Επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον τίτλο «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», το οποίο από την πρώτη στιγμή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της ΥΠΑ, καθώς προβλέπει την παραπέρα «απελευθέρωση» των αερομεταφορών, στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ. Μια πολιτική με αρνητικές συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για την ασφάλεια των πτήσεων, την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής στον αέρα.

Από τις πιο χαρακτηριστικές του ρυθμίσεις είναι η μετατροπή της ΥΠΑ από δημόσια υπηρεσία σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η αφαίρεση εποπτικών, ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων κ.ά., που σημαίνουν πρακτικά τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή της και τη μείωση του κόστους, κατ' απαίτηση των εταιρειών. Αυτό φαίνεται καθαρά και από τις διατάξεις που προβλέπουν τη σύνδεση των αποδοχών των εργαζομένων με την τήρηση του Σχεδίου Επιδόσεων. Με τον τρόπο αυτό, οι αποδοχές του προσωπικού θα εξαρτώνται από τον όγκο της κυκλοφορίας και θα καταβάλλονται ανάλογα με το αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του Σχεδίου Επιδόσεων.

Θυμίζουμε πως η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» ΥΠΑ με ανακοινώσεις της έχει αναδείξει τις βαριές συνέπειες του νομοσχεδίου, απαιτεί την απόσυρσή του και διεκδικεί καμία μείωση αποδοχών, ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με όλες τις αρμοδιότητες (κανονιστικές, εποπτικές, επιχειρησιακές), με την αεροναυτιλία και όλα τα αεροδρόμια κρατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ