Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

Σε απεργία προχωρούν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 26 Νοέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η απεργιακή κινητοποίηση, την οποία προετοιμάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με την καθημερινή τους δράση, παίρνει τη σκυτάλη από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη ξεδιπλώνονται: Από τη σημερινή μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, με την οποία Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία διεκδικούν τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες (βλ. αναλυτικά στη σελ. 13). Από τις κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων όλων των κλάδων για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση.

Εχοντας διαμηνύσει ότι οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν «σε δεσμά και γύψο», ότι η πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν αναβάλλεται, τα σωματεία ετοιμάζονται να δώσουν απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν έτοιμο στο συρτάρι. Οπως έχουν ξεκαθαρίσει, το νομοθετικό τερατούργημα, που περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, θέτουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων, είναι «αιτία πολέμου» και θα πάρει ανάλογη απάντηση.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, απεργία αποφάσισαν το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός) και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (γραμμές 2 και 3).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Πολύμορφες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σωματείων

«26 Νοέμβρη απεργούμε», είναι το κάλεσμα που απευθύνει μέσα από βίντεο στους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Δίπλα στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα της απεργιακής κινητοποίησης, η Ομοσπονδία σχολιάζει τον «πόλεμο» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου στην κούρσα για το εμβόλιο, όπως και το γεγονός ότι την ίδια ώρα που θησαυρίζουν πάνω στις λαϊκές ανάγκες, εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, τις απολύσεις κ.ά.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει διαδικτυακή ενημέρωση - συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., μέσω του καναλιού του στο YouTube.

Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΔ θα κάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών στην Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Ενωσης Οικοδόμων, της Ενωσης Χειριστών και του Συνδικάτου Υπαλλήλων Οδηγών Μεταφορών διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα για την προστασία του εισοδήματος και ένταξη των εργαζομένων του κλάδου στον «μηχανισμό στήριξης». Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το ζήτημα έχει κάνει ήδη η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Τα σωματεία του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία, σε κοινή τους ανακοίνωση, εξηγούν ότι σημαντικό μέρος των οικοδόμων στις συνθήκες της πανδημίας «αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να βρει εργασία, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα εισόδημα, ούτε καν να μπορεί να πάρει το επίδομα ανεργίας, λόγω των προϋποθέσεων που ισχύουν». Επιπλέον, «σημαντικές απώλειες έχουν και όσοι δουλεύουν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες», όπως χειριστές, οδηγοί και άλλες ειδικότητες, καθώς τα μεροκάματά τους συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο, ενώ στις περιπτώσεις κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, εκτός από τον κίνδυνο για την υγεία τους, αντιμετωπίζουν και την απώλεια ημερών εργασίας και των ανάλογων αποδοχών.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία της «EUROBANK», η οποία καλεί τους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε καραντίνα να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους (EUROPHONE BANKING) χωρίς να έχουν υποβληθεί στο απαραίτητο τεστ. «Οι συνάδελφοι τέθηκαν σε καραντίνα κατόπιν οδηγίας της ίδιας της εργοδοσίας, αφού παρουσιάστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο δουλειάς στον Ταύρο», υπενθυμίζει το Σωματείο. Διεκδικεί να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, και ειδικά σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα, με έξοδα της εργοδοσίας, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Την πλημμελή τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής. Μετά τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στις εγκαταστάσεις στην Αχαρνών, στις αρχές της βδομάδας προέκυψε νέο κρούσμα στο κτίριο της Καπνοκοπτηρίου. Παρά τις ενέργειες υπηρεσιακών παραγόντων, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, «ο ΕΟΔΥ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για πραγματοποίηση rapid test στο κτίριο της Καπνοκοπτηρίου λόγω φόρτου εργασίας, δεν απολυμάνθηκε άμεσα το κτίριο, ενώ ζητήθηκε να υποδειχθούν μόνο οι συνάδελφοι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το επιβεβαιωμένο κρούσμα». Στο φόντο αυτό, ο Σύλλογος καταγγέλλει τη μη τήρηση των μέτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς σε μια σειρά από υπηρεσίες ζητείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνόλου του προσωπικού στον χώρο δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο όλοι στους δρόμους, κανένας για δουλειά! (2023-03-07 00:00:00.0)
Εντείνεται η δράση, κάθε χώρος δουλειάς γίνεται μετερίζι του αγώνα (2022-10-21 00:00:00.0)
Απεργούμε και βγαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή στον πόλεμο (2022-04-05 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων (2021-04-29 00:00:00.0)
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη (2020-11-12 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας (2020-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ