Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021
«Ψίχουλα» για αντιπλημμυρικά έργα, λίγες βδομάδες μετά τον «Ιανό»!

Για άλλη μια χρονιά, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τώρα για το 2021, είναι εναρμονισμένος με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα παραγκωνίζει τις λαϊκές ανάγκες και κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα, που κι αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτήν την επισήμανση η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, τεκμηριώνοντας ταυτόχρονα με μια σειρά από στοιχεία και παραδείγματα τον παραπάνω ισχυρισμό.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των εσόδων για το 2021 σε σχέση με το 2020, αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων, κατά 10 εκατ. ευρώ, που αφορά την κρατική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΔΕ και τις πληρωμές για επενδύσεις, από 148 εκατ. ευρώ το 2020, στα 131 εκατ. ευρώ για το 2021, με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και τα ματωμένα πλεονάσματα. Πολιτική που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Εργα με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες των επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κέρδη στους εργολάβους. Αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Για παράδειγμα, είναι ελάχιστα τα έργα Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ είναι πρόσφατες οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό», η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να δίνει χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. σχέδια αστικής ανάπλασης, χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από «αναπτυξιακό» νόμο και προγράμματα, για ΑΠΕ, υποδομές για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών αναγκών). Κονδύλια για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό.

Στον προϋπολογισμό εξόδων του 2021 δεν είναι εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ για φυσικές καταστροφές, ενώ το 2020 ήταν 500.000 ευρώ, μειώνονται οι δαπάνες για την πολιτική σχεδίασης αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε 790.000 ευρώ από 1.055.000 που ήταν το 2020. Το κονδύλι που προϋπολογίζεται στις δαπάνες του 2021 για έργα του υπουργείου Υποδομών, τα οποία δεν αναφέρονται ποια είναι, είναι 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 7,15 εκατ. ευρώ, όταν έχουν προηγηθεί οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες.

Οι δαπάνες για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτες, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία είναι απροστάτευτη από τους κινδύνους μεγάλων πυρκαγιών, τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας Υγείας και άλλες υπηρεσίες, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού) και το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση, με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ