Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Προϊδεάζει για «επαναδιαπραγμάτευση» με συμμάχους και αντιπάλους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«H κυβέρνησή μου δεν θα είναι η τρίτη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα γιατί αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό κόσμο», απάντησε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου του NBC για το γεγονός πως αρκετοί από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης είχαν υπηρετήσει σε διάφορα πόστα την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον απερχόμενο Πρόεδρο πως με τις πολιτικές του δεν έκανε τη χώρα «σπουδαία ξανά». Ανέφερε πως ο Τραμπ δεν επικοινώνησε μαζί του καθόλου μετά τις εκλογές. Τόνισε επίσης πως στη διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ τελικά «άφησε την Αμερική μόνη», δείχνοντας διατεθειμένος να ξεκινήσει διαβουλεύσεις και παζάρια με συμμάχους, εταίρους και αντιπάλους των ΗΠΑ, ώστε να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα εκείνου του τμήματος της αστικής τάξης που τον εμπιστεύτηκε και τον στήριξε μέχρι την εκλογή του.

Επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δείξει συμφιλιωτικός και «ενωτικός», λέγοντας πως έχει σκεφτεί να συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση «και Ρεπουμπλικάνο γιατί θέλω να ενωθεί η χώρα». Υπερασπίστηκε τη σύνθεση των βασικών μελών της νέας κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως επιδιώκει να αντικατοπτρίζει «το φάσμα του αμερικανικού λαού» και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Επανέλαβε επίσης πως «η Αμερική επιστρέφει» στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση προώθησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Συγχαρητήρια από το Πεκίνο

Στο μεταξύ, χτες δέχτηκε συγχαρητήρια και από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος περίμενε μέχρι την επιβεβαίωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν και την απόφαση του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει η μεταβατική διαδικασία προς τη νέα κυβέρνηση. Ο Κινέζος Πρόεδρος ευχήθηκε «υγιείς και σταθερές» διμερείς σχέσεις «για το κοινό καλό της διεθνούς κοινότητας». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ΗΠΑ και Κίνα να διατηρήσουν «πνεύμα μη σύγκρουσης, ελέγχου των διαφορών, αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ