Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παραίτηση στο κυβερνών ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την παραίτησή του από το προεδρικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ, υπέβαλε ο Μπουλέντ Αρίντς, ένα ακόμα ιδρυτικό στέλεχος του AKP και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος σε κυβερνήσεις υπό τον Ρ. Τ. Ερντογάν (μεταξύ άλλων διετέλεσε αντιπρόεδρος).

Πριν λίγες μέρες ο Αρίντς είχε ασκήσει δημόσια κριτική για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Κούρδου σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και πρώην ηγετικού στελέχους του HDP, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποφυλακιστεί και ότι «ακόμα και ένα παιδί» δεν θα συνέτασσε το κατηγορητήριο που τον βαραίνει, υπονοώντας μεροληπτική καταδίκη. Επιπλέον, ο Αρίντς - που είναι νομικός - δήλωσε «έκπληκτος» για τη συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβαλά και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του «στερούνται αποδείξεων». Ο Καβαλά είναι μεγαλοεπιχειρηματίας που εμφανίζεται και ως «φιλάνθρωπος» μέσα από σειρά διασυνδέσεων με ΜΚΟ κ.λπ. και συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στη μερίδα επιχειρηματιών που εκφράζουν δυσαρέσκεια για μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την τοποθέτηση Αρίντς, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες να δημιουργηθούν ταραχές στις γραμμές μας, με προσωπικές δηλώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με μας (...) Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καμία σύνδεση με άτομα που γίνονται συνοδοιπόροι με την τρομοκρατία».

Χτες ο Αρίντς υπέβαλε την παραίτησή του από το προεδρικό συμβούλιο - χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν παραμένει απλό μέλος του ΑΚΡ - με το επιχείρημα ότι οι θέσεις του ίσως επηρεάσουν την έγκριση μεταρρυθμίσεων που προχωρούν και στο δικαστικό σύστημα. Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «δεν θα σταματήσω να ακούω τη φωνή της συνείδησής μου, ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσω το τίμημα», αλλά και ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι προς το συμφέρον της χώρας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν».

Ο δε Ερντογάν με νέες του δηλώσεις επέμεινε ότι ο Ντεμιρτάς υπερασπίζεται την «τρομοκρατία» και έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του», ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία. Είμαστε εδώ για να νικήσουμε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Σημειωτέον, τα τελευταία χρόνια ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ (Νταβούτογλου, Μπαμπατζάν κ.ά.) όχι μόνο έχουν αποχωρήσει αλλά έχουν ιδρύσει και καινούργια κόμματα, αναδεικνύοντας σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία, στην όξυνση των οποίων παίζει σημαντικό ρόλο το Κουρδικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ