Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στην «καθολική ασφάλεια»

Με φόντο νέα υπόθεση αστυνομικής βίας

Νέες μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο για την «καθολική ασφάλεια» έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας (Μπορντό, Λιόν, Στρασβούργο, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Κλερμόν-Φεράν, Λιλ, Μονπελιέ), με συνθήματα που συν τοις άλλοις ανέδειξαν πόσο πιστά αντιλαϊκός είναι ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μακρόν, σε μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία και τη συνειδητή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνθημα «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί - αυτή είναι η προτεραιότητα», που ακούστηκε. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 500.000.

Θυμίζουμε ότι το νέο νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί αστυνομία και πολιτοφυλακή να βιντεοσκοπούν με κινητές κάμερες και να έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Από την άλλη, περιορίζεται σημαντικά η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και προβλέπονται φυλάκιση ή / και πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για όποιον δημοσιεύσει αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, με το επιχείρημα ότι απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Ακόμα, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε κάμερες που θα μπορούν να εγκαθίστανται σε αεροσκάφη και drones για την παρακολούθηση δημόσιων χώρων, με στόχο «τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων (...) όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Τη λαϊκή οργή μεγαλώνει και η αποκάλυψη νέας υπόθεσης αστυνομικής βίας, με θύμα έναν μαύρο μουσικό παραγωγό που τρεις αστυνομικοί χτύπησαν έξω και μέσα στο στούντιό του, στο Παρίσι στις 21 Νοέμβρη. Μετά, μάλιστα, ένας τέταρτος αστυνομικός έριξε μέσα στο στούντιο δακρυγόνο. Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από σειρά βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, δείχνοντας μεταξύ άλλων και συναδέλφους των αστυνομικών που έκαναν την επίθεση απλά να στέκονται θεατές και να μην επεμβαίνουν καθόλου, ενώ το θύμα δεχόταν γροθιές, σερνόταν στο δρόμο και αποκαλούνταν «βρωμοαράπης».

Για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε έρευνα από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας («αστυνομία της αστυνομίας») και τέσσερις αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «σοκαρισμένος». Οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι επενέβησαν για να συλλάβουν τον παραγωγό επειδή δεν φορούσε μάσκα και εκείνος τους παρέσυρε με βία μέσα στο κτίριο...

Η «αφοσίωση» των αστυνομικών αρχών να επιβάλουν την «τάξη» αναδείχθηκε και με τα δακρυγόνα που δέχτηκαν οι διαδηλωτές που ζήτησαν να παρθεί πίσω το αντιδραστικό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ