Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τη ρύπανση των πηγών Αραβησσού

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των πηγών της Αραβησσού, που υδροδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 23/11, στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώθηκε ότι απόβλητα ελαιοτριβείου ρίχνονταν σε αρδευτικό κανάλι που καταλήγει πλησίον των πηγών της Αραβησσού, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της ΕΥΑΘ, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (παρουσία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και του προϊσταμένου του Τμήματος Χορήγησης Αδειών, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος ΠΕ Πέλλας).

Διαπιστώθηκε ότι το ελαιοτριβείο λειτουργούσε κανονικά χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας και περιβαλλοντική άδεια από την αρμόδια αρχή, και ότι τα υγρά απόβλητά του, με υψηλό ρυπαντικό φορτίο, απορρίπτονταν σε αρδευτικό κανάλι πολύ κοντά στις πηγές Αραβησσού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θυμίζουν πως η Θεσσαλονίκη εδώ και 45 χρόνια υδροδοτείται καθημερινά με 70.000 έως 120.000 κυβικά πολύ καλού ποιοτικά νερού από τις πηγές της Αραβησσού και ότι αυτές, από κοινού με τον Αλιάκμονα, ικανοποιούν τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Σημειώνεται δε ότι ενδεχόμενη ρύπανση των πηγών Αραβησσού αποτελεί ευθεία απειλή για την υγεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ενώ μία «αχρήστευσή» τους από άποψη ποιότητας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να διψάσει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση ώστε:

Να διασφαλιστεί απέναντι σε ασύμβατες δραστηριότητες η ζώνη προστασίας γύρω από τις πηγές της Αραβησσού, ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας.

Να ελεγχθεί η ύπαρξη - λειτουργία επιχειρήσεων, που με τον τρόπο λειτουργίας τους και τα απόβλητά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα γύρω από τις πηγές της Αραβησσού.

Να διασφαλιστεί η προστασία των πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού όλης της χώρας, υπόγειων και επιφανειακών, από κάθε είδους ρύπανση (βιομηχανική, από γεωργικά φάρμακα, αστικά λύματα, άλλους χημικούς, βιολογικούς και ραδιολογικούς παράγοντες).

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Επερώτηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Περιφέρεια για την προστασία των πηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ