Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διευρύνεται η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνεχίζεται στην Επιτροπή η συζήτηση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και τη μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι συγκροτείται ένας οργανισμός, ο οποίος έρχεται να διευρύνει την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας. «Ο σκοπός είναι η αύξηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις μεγάλες πολιτιστικές επιχειρήσεις, προσελκύοντας τουρίστες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, που δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και ο συνδυασμός τους με το φυσικό περιβάλλον, τα αγροτικά προϊόντα και τον σύγχρονο πολιτισμό και βεβαίως να συγκεντρωθεί και χρήμα με την εκμετάλλευση και του παραμικρού πόρου. Ολο αυτό το χρήμα που θα συγκεντρώνεται από το ΥΠΠΟΑ θα διοχετεύεται με διάφορους τρόπους στους επιχειρηματικούς ομίλους της αποκαλούμενης πολιτιστικής βιομηχανίας και δημιουργικής οικονομίας και όχι φυσικά τους μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες καλλιτέχνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που αναφέρει ότι «η αύξηση των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις στους άνω χώρους, την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», έφερε ως παράδειγμα την περίοδο 2015 - 2019, όπου η αύξηση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν 30%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 120%. Ακόμα, ανέφερε ότι στο ίδιο άρθρο η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζεται στεγνά με οικονομικούς όρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιεχόμενο που θα της αποδοθεί και το ρόλο που θα διαδραματίζει για να προσελκύει τους όποιους «πελάτες».

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στο άρθρο 14, που αναφέρεται στους πόρους του ΟΔΑΠ, που είναι αποκαλυπτικό, αφού οι περισσότερες διατάξεις του έχουν να κάνουν με το εμπόριο όχι μόνο αντιγράφων κινητών μνημείων, λευκωμάτων, βιβλίων και λοιπών αντικειμένων σχετικών με τα εκθέματα του μουσείου ή την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και διαφόρων προϊόντων που παράγει ο ίδιος ο ΟΔΑΠ ή άλλοι κατά παραγγελία του, τη διάθεση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων σε ιδιώτες προς εκμετάλλευσή τους για κερδοφορία.

Διευκρίνισε ακόμα ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το άρθρο 4, όπου η «αξιοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων αποκτά εμπορική χρήση και μάλιστα προβλέπεται η σύσταση ενός ΝΠΙΔ από τον ΟΔΑΠ, με σκοπό την ανεξέλεγκτη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Ενώ στηλίτευσε και το άρθρο 14, που δίνει τη δυνατότητα στον ΟΔΑΠ να εμπορεύεται ακόμη και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη συνεργασία με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής, κατ' άρθρο και στο σύνολό του το Α' μέρος του νομοσχεδίου.

Οσον αφορά τα επόμενα μέρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι σωστά αποσύρθηκαν οι διατάξεις για το Μουσείο Βρανά στη Μυτιλήνη μετά την αποκάλυψη της μη τήρησης των όρων συμβολαιογραφικής πράξης της δωρεάς του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχιπέλαγος». Ακόμα ζήτησε να αποσυρθεί και το άρθρο 57 που αναφέρεται στο Μουσείο Ζυγομαλά, καθώς πρόκειται για μια ρύθμιση για την οποία κανείς δεν ενημερώθηκε, ούτε η τοπική κοινωνία. Μάλιστα, σε αυτό το άρθρο η κυβέρνηση, αντί να προσλάβει το αναγκαίο για τη λειτουργία του Μουσείου προσωπικό, προκρίνει τη μέθοδο της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Μουσείο και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού για την κάλυψη των αναγκών του.

Για το άρθρο 59 και για τη δυνατότητα μακρόχρονης εξαγωγής αντικειμένων των συλλογών Μουσείου, σημείωσε ότι είναι πολλά τα χρόνια και δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι μια ολόκληρη γενιά θα στερηθεί από το να γνωρίσει αυτά τα μνημεία από κοντά. Για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ανέφερε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση είναι άκρως προβληματική, μιας και οι ιδιωτικές συλλογές είναι έτσι κι αλλιώς αδιάσπαστες. Για ποιο λόγο λοιπόν έρχεται αυτή η διάταξη, αναρωτήθηκε ο βουλευτής. «Μήπως για να παγιωθεί και να διαιωνιστεί, με έναν φωτογραφικό τρόπο, η παρακαταθήκη στο Ιδρυμα χιλιάδων αρχαιοτήτων κυριότητας του ΥΠΠΟΑ, που θα εκτίθενται αποκλειστικά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και όχι στα σχεδιαζόμενα από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δημόσια, κρατικά μουσεία;».

Σχετικά με τις αλλαγές στο ΕΚΟΜΕ, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι δεν βελτιώνεται κάτι και με αυτή την έννοια δεν θα ψηφιστεί από το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ