Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Η παραγωγή καταστράφηκε 100%!

Παρέμβαση της ΠΑΣΥ του νομού

Την ανάγκη να πάρει η κυβέρνηση έγκαιρα μέτρα και να αποδώσει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αργολίδας της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μικρομεσαίοι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και σε αρκετές περιπτώσεις θα εξαναγκαστούν σε εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αργολίδας της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, που φτάνει το 100% των μανταρινιών και πορτοκαλιών που ήταν ακόμα άκοπα στα δέντρα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών του νομού μας, που έτσι κι αλλιώς ήταν πολλά, να πολλαπλασιαστούν και να κινδυνεύουμε σε χρεοκοπία, αν η κυβέρνηση δεν πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Συγκεκριμένα:

Πρέπει έγκαιρα και άμεσα να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς των εσπεριδοειδών, χωρίς εκπτώσεις.

Να παγώσουν άτοκα τα χρέη των πληγέντων αγροτών προς την ΑΤΕ μέχρι να ορθοποδήσουν. Να δοθούν έγκαιρα επαρκή δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να εξαναγκαστεί σε νέο δανεισμό, πράγμα που θα οδηγήσει συνειδητά στη χρεοκοπία και θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για την ιδιωτικοποίησή του.

Η κυβέρνηση, αφού καλύψει η ίδια τις αποζημιώσεις, να διεκδικήσει έκτακτα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δόθηκαν στους Βρετανούς αγρότες για τη "νόσο των τρελών αγελάδων"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ