Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Καταγγέλλει τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - τραπεζιτών

Με αφορμή το κλείσιμο καταστημάτων ειδικά στην περιφέρεια

Το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνονται καταθέσεις και αναλήψεις σε σούπερ μάρκετ ή άλλα μεγάλα εμπορικά καταστήματα για λογαριασμό των τραπεζών και, ταυτόχρονα, τραπεζοϋπάλληλοι να συγκροτούν κινητά συνεργεία μια με δυο φορές τη βδομάδα στα χωριά, καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ.

Αφορμή γι' αυτό στάθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο αρμόδιος για θέματα τραπεζών υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία ζητούσε να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες περιοχές, στα νησιά και να μην υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και καμία απόλυση τραπεζοϋπαλλήλων, με τις επιλογές που έχουν κάνει οι τράπεζες για αποσχίσεις, «εθελούσιες» απολύσεις, αναγκαστικές μετακινήσεις, υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία επ' άπειρον κ.λπ.

Ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κομμάτι του πληθυσμού - ιδιαίτερα υπέργηροι και άλλοι - που δυσκολεύεται πολύ σε αυτήν τη φάση να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες. Γι' αυτό ακριβώς και ζητούμε από τις τράπεζες να έχουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο προσφορές υπηρεσιών, οι οποίες να προσεγγίζουν ακριβώς αυτά τα τμήματα του πληθυσμού.

Γι' αυτό και είπα ότι δύο τρόποι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή: Αφενός μεν η υποκατάσταση με κάποιο εμπορικό κατάστημα, επιτόπου, όπου γίνεται η συναλλαγή και κατάθεσης και ανάληψης, κάτι το οποίο κάνουν και μας διαβεβαιώνουν ότι θα το κάνουν οι τράπεζες... Και αφετέρου να υπάρξει η δυνατότητα των κινητών συνεργείων ΑΤΜs ώστε μια ή δυο φορές την εβδομάδα να πηγαίνουν στα χωριά, στις κοινότητες, στις κωμοπόλεις εκείνες όπου είναι πληθυσμός ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί, είτε να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες».

Να σημειωθεί ότι ήδη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ανακοινώσει τη δυνατότητα οι πελάτες της να κάνουν ανάληψη μέχρι του ποσού των 100 ευρώ από τα ταμεία χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Μεταξύ άλλων, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καταγγέλλει την παραδοχή της κυβέρνησης ότι «δεν θα επιβάλει στις διοικήσεις των τραπεζών να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε εκείνες τις περιοχές που υπάρχει πληθυσμός που δεν είναι εξοικειωμένος με την ηλεκτρονική τραπεζική».

Σημειώνοντας ότι «με αυτές τις εξελίξεις δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει», καλεί όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών σε επαγρύπνηση προβάλλοντας τα αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απόλυση, καμία απόσχιση. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών και να συνεχίσει απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του λαού. Ούτε να σκεφτούν να καταθέσουν προς ψήφιση το νέο νόμο για τα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ