Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το ΚΚΕ αταλάντευτα στο πλευρό των εργατών

Η ισχυροποίησή του, εγγύηση για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στους αντεργατικούς - διαλυτικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει σε συγκέντρωση των εργαζομένων, στην αλλαγή της βάρδιας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει σε συγκέντρωση των εργαζομένων, στην αλλαγή της βάρδιας
Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έκανε πάντα στην 56χρονη ιστορία της επιχείρησης. Συζητά μαζί τους την ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας αυτός χαρακτηριστικά ολομέτωπης σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της, προβάλλοντας την πρότασή του για πραγματική διέξοδο με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Πέρα από τους πρωτοπόρους κομμουνιστές εργάτες στο εργοστάσιο και στον κλάδο του Μετάλλου, στελέχη, μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος που αποφασίζουν τα σωματεία, στην αλληλεγγύη και τη στήριξη με κάθε τρόπο.

Εκφραση αυτής της έμπρακτης στήριξης είναι και η παρουσία αντιπροσωπειών του ΚΚΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, συχνά με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αντίστοιχα, στη Βουλή, το ΚΚΕ έδωσε και δίνει μάχη να αποκαλυφθούν και να γίνουν πλατύτερα γνωστά τα διαλυτικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες, να μπουν εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος εκφράζοντας τα αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Από τη συγκέντρωση στη Λάρυμνα, για την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ
Από τη συγκέντρωση στη Λάρυμνα, για την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ
Προέβλεπε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και διαμόρφωνε προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Η κυβέρνηση δεν την έβαλε καν για συζήτηση, έχοντας σύμμαχο την εκκωφαντική σιωπή όλων των άλλων αστικών κομμάτων.

Η τεκμηρίωση των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ εμπλούτισε το υπόμνημα που συνέταξαν και κατέθεσαν τα σωματεία στη Βουλή, με τις προτάσεις τους για την πορεία της επιχείρισης και τα αιτήματά τους. Κανένα κόμμα, πλην του ΚΚΕ, δε στήριξε αυτό το υπόμνημα.

Με αφορμή αυτήν την τροπολογία έγινε στις 5 Ιούνη μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Σε μια εκδήλωση όπου συμμετείχαν και έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι των επιχειρησιακών Σωματείων και του Συνδικάτου Μετάλλου, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Το ΚΚΕ σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στα μέσα του Οκτώβρη, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. «Χαιρετίζουμε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται (...) Αποτινάξτε το φόβο! (...) Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, όποια κι αν είναι η κατάληξη. Γιατί εσείς είστε η δύναμη!». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την παρέμβασή του εκείνη τη μέρα ο ΓΓ της ΚΕ.

Πολύμορφη στήριξη

Η στήριξη του Κόμματος στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους και στο λαό της περιοχής εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές και δράσεις.

Οπως με την έκδοση, από την Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, λευκώματος με υλικό από τη μεγάλη απεργία του 1977. Αντίστοιχα, με την επανέκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» του βιβλίου «Ο Αντώνης δεν θα σχολάσει απόψε», που επίσης αναφέρεται στη μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Αντίστοιχης σημασίας ήταν η πρωτοβουλία από τις Οργανώσεις Εκπαιδευτικών Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος και τις Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ τον περασμένο Ιούνη με τη διοργάνωση εκδρομής μικρών μαθητών στη Λάρυμνα και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία για ένα διαφορετικό μάθημα. Να μάθουν από κοντά «πώς δένεται το ατσάλι» και παράλληλα να συναντηθούν, να παίξουν και να γνωριστούν με παιδιά εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Δεσμοί δεκαετιών

Το κύρος των κομμουνιστών στη ΛΑΡΚΟ δεν κατακτήθηκε τώρα, στη διάρκεια αυτού του αγώνα. Τώρα δυνάμωσε περισσότερο. Κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με καθημερινή δουλειά τόσο με την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ όσο και με τη δράση μέσα στο κίνημα, ως αταλάντευτων αγωνιστών για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Οι αδιάρρηκτοι δεσμοί που έχει αποκτήσει το Κόμμα με την εργατική τάξη της ΛΑΡΚΟ και το λαό της περιοχής αναδεικνύονται και στη φετινή Οικονομική Εξόρμηση. Η ΚΟΒ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας υπερκάλυψε ήδη το πλάνο της από το τέλος Νοέμβρη, το οποίο ήταν και ιδιαίτερα φιλόδοξο.

«Το αποτέλεσμα αυτό όχι μόνο δεν μας εφησυχάζει, απεναντίας μας γεμίζει πείσμα, δύναμη και αισιοδοξία να βάλουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε μια στιγμή που ο αγώνας βρίσκεται στην πιο αποφασιστική καμπή του. Οι κομμουνιστές της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουμε δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για τη νικηφόρα έκβαση της πάλης, για να ανεβάσουμε το μπόι της εργατικής τάξης ψηλότερα», τονίζει σε ανακοίνωσή της για την υπερκάλυψη του πλάνου της η ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ