Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Υποβάθμιση και εφήμερη φθηνή κατάρτιση για τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας

Με διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης η Επαγγελματική Εκπαίδευση «από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή για τους πολλούς», συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ), που στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας τα περί «συνειδητής επιλογής» που λέει το σλόγκαν της κυβέρνησης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας χτες στην Επιτροπή, σημείωσε πως «τέτοια είναι, αλλά όχι για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά της. Για την κυβέρνηση, για την ΕΕ και φυσικά για τους μεγαλοεργοδότες ασφαλώς και αποτελεί συνειδητή επιλογή, γιατί αυτοί όλοι είναι που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιάς φθηνών, ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και αυτόν ακριβώς το σκοπό έρχεται να υπηρετήσει το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Συνεπώς, το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ικανοποιεί τη σύγχρονη ανάγκη της εποχής μας για αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση με εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία, αλλά αντίθετα οδηγεί σε μια φτηνή, φτηνιάρικη και εφήμερη κατάρτιση, αυτήν που κάθε φορά έχουν ανάγκη, και για όσο την έχουν ανάγκη, η μεγαλοεργοδοσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Από αυτήν τη σκοπιά, λοιπόν, από τη σκοπιά δηλαδή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των αναγκών τους, αλλά και από τη σκοπιά των ίδιων των δυνατοτήτων της εποχής μας, το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι υποβαθμίζει παραπέρα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση», τόνισε ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, όπου τα κονδύλια για την ΤΕΕ εμφανίζονται μειωμένα.

Με αφορμή αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με παιδιά που φοιτούν σε δομές της ΤΕΕ, καθώς και με εκπαιδευτικό σε ΕΠΑΛ, φωτίζοντας από τη μια τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους κι από την άλλη το πώς το νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει κανένα από αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ