Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Την ετήσια συνέντευξή του παραχώρησε ο Πούτιν

Ξεκαθαρίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσικών ομίλων με κάθε τρόπο

ΜΟΣΧΑ.--

Η διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της εντός και εκτός συνόρων κυριάρχησε στη χτεσινή καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αφού διαφήμισε τον ρωσικό στρατό ως έναν «από τους πιο αποτελεσματικούς σήμερα στον κόσμο», ισχυρίστηκε πως η καπιταλιστική Ρωσία, μια από τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, «επιδιώκει τη φιλία με τους δυτικούς εταίρους» και πως οι στρατιωτικές της δυνάμεις είναι «αναγκαίες», «λαμβάνοντας μέτρα, ώστε να αντιδράσει αναλόγως αν δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα εξαπλωθεί προς τα ανατολικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κούρσα των εξοπλισμών ξεκίνησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ABM (για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους): «Είναι φανερό, έχει ήδη αρχίσει. Ολα ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ABM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις του με άλλους ηγέτες, ο Βλ. Πούτιν απάντησε πως έχει «επιχειρηματικές κι επαγγελματικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα σχέσεις εμπιστοσύνης» με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, σημειώνοντας πως Ρωσία και Κίνα έχουν όμοια συμφέροντα σε πολλούς τομείς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «τουλάχιστον ορισμένα προβλήματα» στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ θα επιλυθούν υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν. «Υποθέτουμε ότι ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταλάβει τι συμβαίνει - είναι ένα άτομο, που έχει εμπειρία τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική», είπε.

Για τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλ. Πούτιν είπε πως «συχνά βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, έχουμε ακόμη και αντίθετες απόψεις για ορισμένα ζητήματα, αλλά είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του» και «αν πιστεύει ότι κάτι είναι επωφελές για τη χώρα του, θα το προχωρήσει». «Ο παράγοντας της προβλεψιμότητας είναι πολύ σημαντικός, καθώς βοηθά να καταλάβεις με ποιον έχεις να κάνεις», συμπλήρωσε.

Γενικότερα, πάντως, «δεν υπάρχουν βολικοί ή άβολοι διαπραγματευτές, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα», επισήμανε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία. «Απομένουν περίπου 165 χλμ., σχεδόν ολοκληρώθηκε. Νομίζω ότι θα τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως ο αγωγός αναμφίβολα ωφελεί όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γερμανία. Η κατασκευή του «Nord Stream 2» συνεχίζεται από τις 11 Δεκέμβρη στα γερμανικά ύδατα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο διακοπής εξαιτίας αμερικανικών κυρώσεων.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Ηδη το 70% του ρωσικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται χωρίς να βασίζεται σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», αλλά η εξάρτηση από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη», και αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Για τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο, Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν δήλωσε πως «έχει την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σε αυτήν την υπόθεση», αλλά «αυτός δεν είναι λόγος για να δηλητηριαστεί», ούτε είναι «τόσο σημαντικός» αντίπαλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ